Στις στρατηγικές επενδύσεις o σταθμός LNG της Μotor Oil

Στις στρατηγικές επενδύσεις o σταθμός LNG της Μotor Oil

Πράσινο φως άναψε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου που θέλει να κατασκευάσει η Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράσινο φως άναψε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου που θέλει να κατασκευάσει η Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Στη χθεσινή συνεδρίασή της αποφασίστηκε να δοθεί στην επένδυση το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης, να ακολουθηθούν δηλαδή διαδικασίες fast track.

Η επένδυση, ύψους 339,6 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός τερματικού σταθμού φυσικού αερίου ο οποίος θα διασυνδέεται μέσω χερσαίου αγωγού με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Θα κατασκευαστούν τέσσερα διακριτά τμήματα, από τα οποία τα δύο χαρακτηρίζονται ως Hydrogen-Ready, καθώς με ελάχιστες τροποποιήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά υδρογόνου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), η κατασκευή προβλήτα (Hydrogen Ready), ο εξοπλισμός αυτού και οι εγκαταστάσεις ξηράς (Hydrogen Ready), καθώς και ένας μετρητικός σταθμός και η σύνδεσή του με το σύστημα μεταφοράς. Η εν λόγω επένδυση δημιουργεί 59 θέσεις εργασίας. Πρόκειται δε για την 34η στρατηγική επένδυση που εγκρίνει η παρούσα κυβέρνηση.

Το σχέδιο για τον τερματικό σταθμό, ύψους 339,6 εκατ. στους Αγίους Θεοδώρους θα υλοποιηθεί με fast track διαδικασίες.

Το έργο «Διώρυγα Gas» έχει συμπεριληφθεί στο 10ετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (2021-2030) και θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου μέσω χερσαίου αγωγού. Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας είναι έως 210.000 m3, με δυναμικότητα αεριοποίησης 132.000 MWhs/ημέρα και ετήσια εκτιμώμενη ζήτηση 2,5 bcm. Με την ολοκλήρωση του «Διώρυγα Gas» θα αυξηθεί η δυναμικότητα αποθήκευσης του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου κατά 80%, με άμεση συνέπεια την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ: «Εγκρίναμε μία πάρα πολύ σημαντική στρατηγική επένδυση, που ενισχύει τη μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης. Αναφέρομαι στο επενδυτικό σχέδιο «Μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου» του επενδυτικού φορέα «Διώρυγα Gas», μέλους του Ομίλου Motor Oil Hellas, ύψους 339,6 εκατ. ευρώ. Με τέτοιες μεγάλες κινήσεις η Ελλάδα θα πάει μπροστά και θα εξασφαλίσουμε φθηνότερη ενέργεια στους Ελληνες καταναλωτές». Το FSRU της Motor Oil είναι ένα από τα τρία, η ανάπτυξη των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Mέσα στο 2023 ολοκληρώνεται το FSRU Αλεξανδρούπολης με δυναμικότητα 8,3 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως και αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου. Στην έναρξη μη δεσμευτικού market test του Αrgo FSRU προχώρησε και η Mediterranean Gas, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσης μέσα στο 2023. Το Argo FSRU είναι ένας πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG δυναμικότητας 5,2 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, που θα εγκατασταθεί στον Βόλο. Το LNG που θα μεταφέρεται με πλοία από διάφορες πηγές στον σταθμό, θα επαναεριοποιείται, θα εισέρχεται στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου και από εκεί μέσω αγωγών στη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, αλλά και την Ιταλία μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή