Μάχη κατασκευαστικών για τα έργα των ΣΔΙΤ

Μάχη κατασκευαστικών για τα έργα των ΣΔΙΤ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή και των πέντε μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας εκκινεί ακόμη ένα έργο ΣΔΙΤ. Ο λόγος για την κατασκευή των νέων κτιριακών υποδομών του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών, που θα φιλοξενηθούν σε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται όπισθεν του υφισταμένου κτιρίου του Αρείου Πάγου. Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, Μυτιληναίος, Ακτωρ Παραχωρήσεις και Αβαξ. Πρόκειται για ένα έργο της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, καθώς προβλέπεται η κατασκευή δύο κτιρίων, με συνολική επιφάνεια 50.000 τ.μ. Τα 40.000 τ.μ. θα αφορούν το Πρωτοδικείο Αθηνών και τα υπόλοιπα 10.000 τ.μ. το κτίριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικείων Αθηνών. Επίσης, αντικείμενο του έργου είναι η λειτουργική ανακατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης τριών επιπέδων και των 45.000 τ.μ. του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου. Το έργο προκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και τη Μονάδα Συντονισμού Στρατηγικών Συμβάσεων.

Η Aegean διεκδικεί τις άγονες γραμμές Bόρειας Μακεδονίας

Μία από τις τρεις αεροπορικές εταιρείες που διεκδικούν το έργο της εκτέλεσης πτήσεων στις άγονες γραμμές της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί η Aegean. Οι υπόλοιποι δύο αερομεταφορείς που έχουν υποβάλει προσφορά είναι η Wizz και η Lufthansa, με το υπουργείο Μεταφορών της χώρας να αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών την επόμενη εβδομάδα. Η Aegean επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω το αποτύπωμά της ως περιφερειακή αεροπορική εταιρεία και η ενδεχόμενη κατακύρωση του έργου θα συνέβαλλε προς την κατεύθυνση αυτή.

Πάνω από 5% το ποσοστό της Helikon στη Εurobank

Σε άνω του 5% ανακοίνωσε ότι επανήλθε το ποσοστό της Helikon Investments στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank. Οπως ανακοίνωσε η μητρική της τράπεζας, η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών στο Χ.Α., το ποσοστό της Helikon επί των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 5,01% και προέρχεται κατά 1,55% από μετοχές και 3,46% μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων. Το ποσοστό της Helikon είχε πέσει κάτω από το όριο 5% τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Ποντάρουν» σε ελληνικές startups

Το δεύτερο fund, ύψους 50 εκατ. δολ., λάνσαρε και επίσημα το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi με στόχο να επενδύσει σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα deep tech. Το νέο fund θα επενδύει σε startups που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, χορηγώντας ποσά από 1 έως 3 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες αυτές θα διατηρούν ομάδες έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενώ θα στοχεύουν στην παγκόσμια αγορά. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο fund της Big Pi έχει επενδύσει, μεταξύ άλλων, στην TileDB, η οποία έχει λάβει χρηματοδότηση από τη Lockheed Martin και τη Verizon, και στην Accusonus, που εξαγοράστηκε από τη Facebook.  

Το χρηματιστήριο της Τουρκίας «βυθίστηκε»

Το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2008 και τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες από το ξέσπασμα της πανδημίας κατέγραψε τον Ιανουάριο το χρηματιστήριο της Τουρκίας, με τον κύριο δείκτη να χάνει 9%, όταν το 2022 είχε αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής των αγορών. Η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών αποτελεί τον βασικό λόγο των ρευστοποιήσεων έπειτα από τα μεγάλα κέρδη, σχεδόν 200%, του προηγούμενου έτους. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δυσκολευτεί αρκετά να δώσει συνέχεια στην 20ετή κυριαρχία του, όπως σημειώνει το Bloomberg. Η εκλογική αναμέτρηση αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή για τις αγορές και τους ξένους επενδυτές, εν μέσω ανησυχιών για τα μη συμβατικά μέτρα της νομισματικής πολιτικής. «Η πολιτική αβεβαιότητα και η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων οδηγούν τους επενδυτές στη ρευστοποίηση των περυσινών κερδών», σημειώνει ο Μπουράκ Ισιάρ, αναλυτής της ICBC Turkey Investment.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή