Απόσυρση μέτρων ζήτησε η Λαγκάρντ

Απόσυρση μέτρων ζήτησε η Λαγκάρντ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περίφημο «δημοσιονομικό κίνητρο», το οποίο έχει αμβλύνει τους φόβους για ύφεση, αποτελεί σημαντική ανησυχία για την ΕΚΤ, καθώς, όπως τόνισε, θα μπορούσε να μετατρέψει το ζήτημα του πληθωρισμού από την πλευρά της προσφοράς σε πληθωρισμό από την πλευρά της ζήτησης. Ειδικότερα, όπως σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και προσαρμοσμένα στη διατήρηση των κινήτρων για κατανάλωση λιγότερης ενέργειας. «Καθώς η ενεργειακή κρίση αμβλύνεται, είναι σημαντικό να αρχίσουμε να αποσύρουμε αυτά τα μέτρα γρήγορα, σύμφωνα με την πτώση των τιμών της ενέργειας και με συντονισμένο τρόπο», υπογράμμισε. Αλλιώς «είναι πιθανό να αυξήσουν τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που θα απαιτούσε ισχυρότερη απάντηση από τη νομισματική πολιτική», όπως προειδοποίησε.

Σε ετοιμότητα οι επενδυτές για το λιμάνι του Βόλου

Σήμερα αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ). Κατά πληροφορίες, το «παρών» στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να δώσουν η Goldair υπό τη μορφή κοινοπραξίας που θα απαρτίζουν οι εταιρείες cargo και handling του ομίλου. Ενδιαφέρον ακόμη αναμένεται να εκδηλώσει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ενώ μένει να φανεί εάν θα εμφανιστούν ξένοι επενδυτές. Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου διαθέτει εξηκονταετή σύμβαση παραχώρησης, μέχρι το 2062.

Πρωτιά Ελλάδας σε δάνεια από την ΕΤΕπ

Την υψηλότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ της, 1,04%, έλαβε η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της τράπεζας. Ακολουθεί η Κύπρος με 0,84% του ΑΕΠ της και η Πολωνία με 0,83% του ΑΕΠ της. Σε απόλυτο μέγεθος, τα δάνεια έφτασαν τα 2,19 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη 12η θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διόρθωση Σκρέκα για την έκτακτη εισφορά

Στην αναθεώρηση της έκτακτης εισφοράς 10 ευρώ/μεγαβατώρα που επιβλήθηκε με νόμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στις αρχές Νοεμβρίου προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας φέρεται να έχει αναγνωρίσει τις σοβαρές επιπτώσεις που γνωστοποίησε με επιστολή του προ ημερών ο Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), με σημαντικότερη την περιορισμένη λειτουργία των εγχώριων μονάδων προς όφελος των εισαγωγών, και προχωράει σε διόρθωση. Η έκτακτη εισφορά δεν θα μηδενιστεί αλλά θα αποτελεί ποσοστό επί της τιμής του φυσικού αερίου, ακολουθώντας μια κλιμάκωση που μένει να προσδιοριστεί, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των μονάδων φυσικού αερίου.

Η Ellington και το διαζύγιο με την Attica Bank

Την «αζήμια αποχώρηση» της Rinoa LTD την οποία συμβουλεύει η Ellington Solutions Α.Ε.. από το μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank ανακοίνωσε χθες η τράπεζα, οριστικοποιώντας τη λήξη της συμφωνίας με το επενδυτικό κεφάλαιο, που είχε προδιαγραφεί άλλωστε εδώ και μήνες. Η Rinoa  LTD επέστρεψε στο ΤΜΕΔΕ 120.861.838 μετοχές της Attica Bank, οι οποίες είχαν αποκτηθεί κατά την προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,08%. Το αζημίωτο της αποχώρησης συνίσταται στο ότι οι μετοχές είχαν αποκτηθεί με δάνειο που παρείχε το ΤΜΕΔΕ στη Rinoa LTD  και ουσιαστικά η επιστροφή τους συνιστά αντιστροφή του δανείου που είχε χορηγήσει το Ταμείο. Το «διαζύγιο» της Rinoa LTD την οποία συμβουλεύει η Ellington Solutions Α.Ε. με το ΤΜΕΔΕ και την Attica Bank συνοδεύθηκε και με την αποχώρηση των Ειρήνης Μαραγκουδάκη, Μάρκου Κούτη και Patrick Horend από μέλη του Δ.Σ. της Attica Bank. Στην υποκατάσταση της Rinoa LTD εισέρχεται το ΤΜΕΔΕ, το οποίο ελέγχει πλέον άμεσα το 20,11% της τράπεζας. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Rinoa LTD την οποία συμβουλεύει η Ellington Solutions Α.Ε. στο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης της Attica Bank ήταν η επίτευξη των βασικών  όρων που είχαν συμφωνήσει οι μέτοχοι της τράπεζας. Καθώς αυτό δεν κατέστη δυνατό η Rinoa LTD την οποία συμβουλεύει η Ellington Solutions Α.Ε.: αποφάσισε την αποχώρηση του από την συναλλαγή ευχαριστώντας το ΤΜΕΔΕ για τη μέχρι τώρα συνεργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή