Ποιοι ενισχύονται από το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα 360°»

Ποιοι ενισχύονται από το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα 360°»

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη του πρώτου κύκλου του καθεστώτος ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα 360°» του νέου αναπτυξιακού νόμου 4887/2022

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη του πρώτου κύκλου του καθεστώτος ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα 360°» του νέου αναπτυξιακού νόμου 4887/2022.

Σκοπός του καθεστώτος είναι η ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που είναι επιλέξιμα για ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο, εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων της αγροδιατροφής, πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων και αλιείας, της μεταποίησης και εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, για τα οποία υπάρχουν ξεχωριστές προσκλήσεις. Οι προτάσεις αφορούν την υλοποίηση αρχικών επενδύσεων και τη δυνατότητα πραγματοποίησης πρόσθετων δαπανών, προς όφελος των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και της εθνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο ΦΕΚ, ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για τον πρώτο κύκλο ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 75.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Τα υπόλοιπα 75.000.000 ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός. Το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε:

α) 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.

β) 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις.

γ) 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις.

δ) 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις.

ε) 50.000 ευρώ για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) καθώς και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους αστικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών (Ο.Π.) και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ).

Τα ποσοστά ενίσχυσης φτάνουν έως και το 75% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης.Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια.

Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Δημιουργία νέας μονάδας.

• Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.

• Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν.

• Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Επιλέξιμες δαπάνες. Οι επιλέξιμες προς ενίσχυση δαπάνες περιλαμβάνουν:

Δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων:

α) Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού και συγκεκριμένα δαπάνες για:

• Την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, και κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και στα εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

• Την αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός επιχειρηματικής εγκατάστασης.

• Την αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.

• Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός περιέρχεται στην κυριότητα του μισθωτή κατά τη λήξη της σύμβασης.

• Τον εκσυγχρονισμό ειδικών εγκαταστάσεων που δεν αφορούν κτίρια, και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

β) Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού και συγκεκριμένα δαπάνες για:

• Τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων.

• Συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης.

Επισημαίνεται ότι, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι ενισχυόμενες δαπάνες για άυλα στοιχεία ενεργητικού δεν μπορούν να υπερβούν το τριάντα τοις εκατό (30%) του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακών ενισχύσεων. Για τις ΜμΕ, το ανώτατο ποσοστό διαμορφώνεται στο πενήντα τοις εκατό (50%).

γ) Το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της πραγματοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και υπολογίζεται για δύο έτη από τη δημιουργία κάθε θέσης. Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (Π.Σ.-Αv), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://opsan.mindev.gov.gr.

Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, https://ependyseis.mindev.gov.gr/el/idiotikes/prokirikseis.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως 10.4.2023.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή