Τεχνητή νοημοσύνη κατά πληθωρισμού

Τεχνητή νοημοσύνη κατά πληθωρισμού

Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο του πληθωρισμού στην Αργεντινή

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας κυριολεκτικά επί δεκαετίες μετέλθει κάθε μέσο για να τιθασεύσει τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό, η Αργεντινή στρέφεται τώρα σε ακόμη ένα ανορθόδοξο μέσο για να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών: στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες αναπτύσσει λογισμικό που χρησιμοποιεί τον μηχανισμό εκμάθησης των μηχανών και τεχνητή νοημοσύνη που και πάλι έχει αναπτυχθεί με κρατικό λογισμικό. Με τη βοήθεια της υπηρεσίας δορυφόρων Arstat παρακολουθεί και καταγράφει τις αυξήσεις των τιμών σε πραγματικό χρόνο.

Ανάμεσα στις διάφορες αντισυμβατικές μεθόδους που έχει δοκιμάσει για να κάμψει τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση έχει δώσει επίσης εντολή για «πάγωμα» των τιμών σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης και πιο πρόσφατα διαπραγματεύτηκε με τις επιχειρήσεις συμφωνίες με τις οποίες επιχειρεί να ελέγξει τον ρυθμό αύξησης των τιμών.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να αποφύγει να αυξήσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο προκειμένου να μην «παγώσει» την οικονομική δραστηριότητα. Για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των εταιρειών με τις συμφωνίες για έλεγχο των τιμών, η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να στέλνει συστηματικά υπουργούς ή δημάρχους στα σούπερ μάρκετ της χώρας ώστε να ελέγχουν αν οι τιμές συνάδουν με τα συμφωνηθέντα.

Τώρα, όμως, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, εισάγονται δύο νέα λογισμικά: ένα με το οποίο παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις τιμές που αναρτώνται στα προϊόντα όσων σούπερ μάρκετ συμμετέχουν στις σχετικές συμφωνίες και ένα δεύτερο που της δίνει τη δυνατότητα να ελέγχει τις τιμές όταν αυτές αναρτώνται on line.

Ο πληθωρισμός, πάντως, παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις πολιτικές αυτές και τον τελευταίο καιρό σημειώνει αύξηση από 5% έως 7,4% από μήνα σε μήνα. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ο πληθωρισμός πλησιάζει το 100% και καταγράφει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στον κόσμο.

Χαρτονόμισμα των 2.000 αργεντίνικων πέσος αναγκάστηκε να εκδώσει η κεντρική τράπεζα της χώρας.

«Ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αργεντινής και το χειρότερο δηλητήριο για την οικονομία της», σχολίασε σχετικά προ ημερών ο υπουργός Οικονομίας, Σέρτζιο Μάσα, ενώ, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ελέγχου των τιμών, τόνισε πως «η κυβέρνηση περιμένει από εταιρείες, εργαζομένους, σούπερ μάρκετ και παραγωγούς να συμμορφωθούν, καθώς είναι προς το συμφέρον όλων των Αργεντινών». Εχει ανακοινώσει, άλλωστε, την πρόθεσή του να θέσει όρια στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών από την επόμενη εβδομάδα.

Προ ημερών, εξάλλου, ο πληθωρισμός ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της χώρας να εκδώσει χαρτονόμισμα των 2.000 πέσος, που αντιστοιχούν σε 11 δολ. Είχαν προηγηθεί τα τελευταία στοιχεία, που φέρουν τον πληθωρισμό να φτάνει στο 95% τον Δεκέμβριο και να καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μετά το 1991. Εως τώρα το χαρτονόμισμα με τη μεγαλύτερη αξία σε κυκλοφορία είναι των 1.000 πέσος.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, μέσω Τwitter, η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως το νέο χαρτονόμισμα θα έχει χαρακτηριστικά «που θα μνημονεύουν την ανάπτυξη των επιστημών και της ιατρικής στην Αργεντινή». Θα φέρει τις εικόνες δύο πρωτοπόρων γιατρών της χώρας, της Σεσίλια Γκρίρσον και του Ραμόν Καρίγιο.

Πάντως δεν είναι σαφές πότε θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά. Σημειωτέον, ότι το 1992, όταν η Αργεντινή υιοθέτησε το σημερινό νόμισμά της, η αξία του είχε συνδεθεί με το δολάριο σε ισοτιμία ένα προς ένα. Το Μπουένος Αϊρες εγκατέλειψε, όμως, το σύστημα της σταθερής ισοτιμίας και τη σύνδεση με το δολάριο όταν η χώρα αντιμετώπισε σαρωτική χρηματοπιστωτική κρίση και κρίση χρέους τη διετία 2001-2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή