Κίνηση ματ της Πειραιώς στη μάχη για τη MIG

Κίνηση ματ της Πειραιώς στη μάχη για τη MIG

Αύξησε το ποσοστό της στον όμιλο και αναμένεται να κάνει δημόσια πρόταση

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να εκμηδενίσει τα ρίσκα εκτροχιασμού των σχεδίων της αφενός για τη δημιουργία ενός μεγάλου ακτοπλοϊκού ομίλου και αφετέρου για την εξυγίανση της MIG, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην αύξηση της θέσης της στη MIG σε ποσοστό τέτοιο ώστε να υποβάλει και δημόσια πρόταση για την απόκτηση των υπολοίπων μετοχών της.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποσκοπεί από τη μια πλευρά στη μεγέθυνση της ακτοπλοϊκής Attica Group και στην ταυτόχρονη διάσωση της ΑΝΕΚ, εταιρείες στις οποίες έχει έκθεση βασικά ως πιστωτής και δευτερευόντως ως μέτοχος, και από την άλλη, στην ανάταξη της MIG σε μια αμιγώς επενδυτική εταιρεία συμμετοχών. Προς τον σκοπό αυτό το σύνολο των σχετικών διεργασιών είχε συμφωνηθεί και είχε δρομολογηθεί, διαμορφώνοντας μάλιστα προοπτικά την αποτίμηση της Attica Group σε επίπεδα της τάξης του ενός δισ. ευρώ και μηδενίζοντας ταυτόχρονα τον δανεισμό ύψους 443,8 εκατ. της MIG.

Ωστόσο λίγες μέρες πριν από τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της MIG για την επικύρωση της σχετικής συμφωνίας αποκαλύφθηκε πως θέση στο μετοχικό κεφάλαιό της, μεγαλύτερη του 5%, είχαν χτίσει συμφέροντα που συνδέονται με τον βασικό ανταγωνιστή της Attica Group, τη Seajets του ομίλου Ηλιόπουλου. Παράλληλα, θέση υψηλότερη του 5% είχε αποκτήσει και η εταιρεία Rolopack συμφερόντων Αναστάσιου Στάμου, η οποία, όπως προκύπτει εκ των εξελίξεων, δεν συνδέεται με την πλευρά Ηλιόπουλου. Οι αγορές μετοχών της MIG που έγιναν κατά το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να χτιστούν οι προαναφερθείσες θέσεις στο μετοχικό της κεφάλαιο, οδήγησαν την τιμή των τίτλων της από τα 3 λεπτά του ευρώ στα μέσα Νοεμβρίου στα 12,8 λεπτά ανά μετοχή στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου χθες Τρίτη. Πρόκειται για άνοδο της τάξης του 426% σε διάστημα τριών μηνών, με το μεγαλύτερο μάλιστα μέρος της το τελευταίο διάστημα.

Η τράπεζα δρομολογεί τη διαγραφή χρεών της MIG και τη συγχώνευση Attica – ΑΝΕΚ.

Η Πειραιώς κατείχε ούτως ή άλλως το 32% των δικαιωμάτων ψήφου της MIG και οι κινήσεις Ηλιοπούλου έδωσαν το δικαίωμα στην αγορά να πιστέψει πως θα επιχειρήσει να σαμποτάρει τη συμφωνία με την οποία η MIG εκχωρεί στην 100% θυγατρική της Πειραιώς Strix Holdings L.P. τις μετοχές της στην Attica Group έναντι υποχρεώσεών της 443,8 εκατ. Σημειώνεται πως η Πειραιώς είχε μεταβιβάσει τις απαιτήσεις της αυτές στη Strix.

Η Πειραιώς, προκειμένου να εξουδετερώσει την απειλή να καταψηφιστεί η συμφωνία ανταλλαγής μετοχών – χρέους στη γενική συνέλευση της MIG, προχώρησε τη Δευτέρα στην εξαγορά του μεγαλύτερου μέρους των μετοχών της Rolopack, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 36,22%. Επίπεδο που, σύμφωνα με τον κανονισμό, καθιστά υποχρεωτική και την υποβολή δημόσιας πρότασης προς όλους τους μετόχους της MIG για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών τους. Η δημόσια πρόταση δεν έχει ακόμα κατατεθεί αλλά εκτιμάται ευρέως πως όταν θα γίνει, θα προσφέρει τιμή αντίστοιχη με τον μέσο όρο του τελευταίου εξαμήνου.

Η σύγκληση της εν λόγω κρίσιμης έκτακτης γενικής συνέλευσης για το μέλλον της MIG και της Attica έγινε προχθές Δευτέρα. Ωστόσο επειδή δεν συγκεντρώθηκε απαρτία, θα επαναληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου. Στην προχθεσινή γενική συνέλευση πάντως η πλευρά Ηλιοπούλου πραγματοποίησε παρεμβάσεις κατά προτεινόμενων θεμάτων αλλά μειοψήφησε. Με βάση ωστόσο τις καταγεγραμμένες από αυτές τις ψηφοφορίες ισορροπίες εκτιμάται πως η Πειραιώς και οι μέτοχοι που συστρατεύθηκαν με αυτήν ελέγχουν περίπου το 49% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η πλευρά Ηλιοπούλου το 10% περίπου. Καθώς στην επανάληψη της γενικής συνέλευσης δεν αναμένεται απόλυτη απαρτία (100% των μετόχων), εκτιμάται πως η Πειραιώς θα μπορέσει να υπερψηφίσει τις αποφάσεις που επιδιώκει. Επιπλέον όμως έχει αυξήσει, και θα αυξήσει και περαιτέρω μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, τη θέση της στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG από την οποία εκτιμά πως θα αποκομίσει υπεραξίες μετά την υλοποίηση του business plan που έχει δρομολογηθεί από τη διοίκηση της εισηγμένης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή