Χρηματιστήριο: Με άνοδο 0,82% ξεπέρασε τις 1.040 μονάδες

Χρηματιστήριο: Με άνοδο 0,82% ξεπέρασε τις 1.040 μονάδες

Ο τζίρος ανήλθε στα 125,98 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,79 εκατ. τεμάχια

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και υψηλότερα επίπεδα καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων τίτλων και χωρίς να βασίζεται μόνο στις τραπεζικές μετοχές, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν να κινούνται με έντονη επιφυλακτικότητα.

Οι επιχειρηματικές εξελίξεις και το ανανεωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών στο Χ.Α., κάτι που «μαρτυρούν» τα επίμονα υψηλά επίπεδα του τζίρου, έχουν οδηγήσει την αγορά σε νέα αυτονόμηση, παρά τις προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο διόρθωσης έπειτα από το αδιάκοπο αυτό ράλι. Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,82% στις 1.041,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 125,98 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,79 εκατ. τεμάχια, με 25,4 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στη μετοχή της MIG, η οποία έκλεισε στο limit up (έπειτα από την ανακοίνωση για τη δημόσια πρόταση της Πειραιώς).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 2.531,37 μονάδες, ενώ στο +0,22% και στις 1.577,12 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη 5,33% έκλεισε η Jumbo και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Lamda Development, Σαράντης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Από τις 8 Δεκεμβρίου του 2014 είχε να βρεθεί ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 1.035 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,19% στις 800,54 μονάδες, με την Πειραιώς και την Εθνική να ξεχωρίζουν, ωστόσο, με κέρδη 2,22% και 0,70% αντίστοιχα, ενώ απώλειες 1,46% κατέγραψε η Eurobank και 0,64% η Alpha Bank.

Οι αγορές τηρούν στάση επιφυλακτικότητας εστιάζοντας περισσότερο στην προοπτική συνέχισης των αυξήσεων των επιτοκίων, εξέλιξη που δημιουργεί προϋποθέσεις αναταράξεων στο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα λαμβάνοντας υπόψη ότι στο τέλος του 2022 το παγκόσμιο χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) ξεπερνούσε τα 300 τρισ. δολάρια και έφτανε το 349% του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακής».

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο, η αισιοδοξία συνεχίζεται, όπως προσθέτει. Εχοντας συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης επιδιώκει να καταγράψει μία ακόμη, προσπερνώντας χθες το όριο των 1.035 μονάδων, κάτι που είχε να δει από τις 8 Δεκεμβρίου του 2014.

Οδηγός σε αυτό είναι ο τραπεζικός κλάδος, ενώ παράλληλα οι ροές των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν προϋποθέσεις ισχυρής πιστωτικής επέκτασης για την περίοδο 2023-25. Παράλληλα, όπως προσθέτει ο κ. Τζάνας, η εναλλαγή των λοιπών δεικτοβαρών τίτλων αρχίζει να συμπληρώνεται και από τίτλους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης καθώς δρομολογούνται σοβαρές επιχειρηματικές εξελίξεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα και πολλά ακόμη που καθημερινά απασχολούν την οικονομική επικαιρότητα, είναι εύλογη η καταγραφή της βελτίωσης του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο (στις 104,9 μονάδες από 103,5 τον Δεκέμβριο) για την ελληνική οικονομία. Επίσης, η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Standard Greece αναμένεται να προσθέσει και νέες μετοχές στις ήδη εννέα που υφίστανται, με τη Motor Oil να θεωρείται πιο πιθανή. Ετσι, η αυτονόμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου τείνει να εδραιώνεται και ο Γ.Δ. προετοιμάζει την αναμέτρησή του με την περιοχή των 1.050 μονάδων, καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή