Η ΕΚΤ μείωσε τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα

Η ΕΚΤ μείωσε τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 1,847 δισ. ευρώ μείωσε η ΕΚΤ τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα το δίμηνο Δεκεμβρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, τη μεγαλύτερη μείωση στο σύνολο όλων των ομολόγων της Ευρωζώνης, φέρνοντας έτσι το σύνολο των θέσεών της στους ελληνικούς τίτλους στα 37,76 δισ. ευρώ. Αυτό έδειξαν τα στοιχεία για τις επανεπενδύσεις του έκτακτου προγράμματος PEPP τα οποία δημοσιεύονται κάθε δίμηνο. Μείωση θέσεων, λόγω των ομολόγων που έληγαν, καταγράφηκε και στα ισπανικά ομόλογα, κατά 1,382 δισ. ευρώ, στα ολλανδικά ομόλογα κατά 1,171 δισ. ευρώ, στα πορτογαλικά κατά 516 εκατ. ευρώ καθώς και στα βελγικά ομόλογα κατά 380 εκατ. ευρώ. Η κεντρική τράπεζα δεν στήριξε συνεπώς την περιφέρεια ως σύνολο ούτε αυτή τη φορά, και δεν χρησιμοποίησε τις ευέλικτες επανεπενδύσεις, όπως δεν είχε κάνει ούτε το διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου. Η ΕΚΤ, αντίθετα, αύξησε τις θέσεις της στα ομόλογα όλων των υπόλοιπων χωρών.

O Γιάννης Αντετοκούνμπο επενδυτής σε νέο fund

Eχοντας εξοικειωθεί τα τελευταία λίγα χρόνια με τον χώρο των επαγγελματικών επενδύσεων από τη συμμετοχή του στην αμερικανική Catalio Capital Management του 31χρονου Γιώργου Πετρόχειλου, όπου είναι ήδη μέτοχος, ο Eλληνας άσος του NBA Γιάννης Αντετοκούνμπο αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του και με τον Τζον Κάλαμος, που προ ετών είχε ενδιαφερθεί για την Εθνική Ασφαλιστική. Προχώρησε λοιπόν στην ίδρυση των Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, από κοινού με τον επίσης ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Calamos Investments, Γιάννη Κουδούνη.

Υποχώρησε ο δείκτης «φόβου» τον Ιανουάριο

Yποχώρησε ο δείκτης «φόβου» του ΚΕΠΕ τον Ιανουάριο, δείχνοντας μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης στις 31/1/2023 ήταν 27,62%, έναντι 28,48% στις 30/12/22. Ο δείκτης φόβου αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.

Ο ρόλος της ακτοπλοΐας στη νησιωτική Ελλάδα

Το γεγονός πως η νησιωτική χώρα αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα κρίσιμα εθνικά συμφέροντα που η νησιωτικότητα αυτή συνεπάγεται, καθιστά υψίστης σημασίας τον ρόλο των μεγάλων ελληνικών ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων. Ο λόγος για αυτές τις ακτοπλοϊκές που διασφαλίζουν ολόκληρο τον χρόνο τη διασύνδεση της νησιωτικής χώρας με την ηπειρωτική και τον ομαλό εφοδιασμό των νησιωτικών αγορών. Χρήσιμες βεβαίως και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εποχικά με ταχύπλοα το καλοκαίρι, διεκδικώντας ένα κομμάτι από την πίτα της τουριστικής αγοράς, ωστόσο η λειτουργία τον ταχυπλόων δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να συγκριθεί με τον εθνικής σημασίας ρόλο των μεγάλων συμβατικών επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Οι καθυστερήσεις τρένων καλά κρατούν

Με μεγάλες καθυστερήσεις, που ξεπέρασαν ακόμη και τις δύο ώρες, αναχώρησαν κάποια από τα τρένα της Hellenic Train χθες, με την εταιρεία να ενημερώνει πως αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται στους συνεχείς προληπτικούς εκχιονισμούς στη γραμμή, για να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των συρμών λόγω του χιονιού. Ενδεικτικά, η αμαξοστοιχία Ιntercity 61 αναχώρησε χθες από τη Θεσσαλονίκη με 140 λεπτά καθυστέρηση, ενώ η αμαξοστοιχία 59 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα) με 154 λεπτά καθυστέρηση. Από την άλλη, αρκετοί επιβάτες βρέθηκαν σε μεγάλη σύγχυση, καθώς όπως σημείωσαν, μέχρι τελευταία στιγμή δεν γνώριζαν εάν το δρομολόγιό τους θα πραγματοποιηθεί, τι ώρα θα ξεκινήσει, εάν θα ξεκινήσει κ.λπ. Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΣ έχει καλέσει την Hellenic Train να υιοθετήσει οδηγία 5 σημείων που αφορά, μεταξύ άλλων, την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των επιβατών. Εξάλλου, η Αρχή έχει δεχθεί καταγγελίες και παράπονα για ελλιπή ενημέρωση και για κακή ποιότητα του μεταφορικού έργου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή