Χρηματιστήριο: Αλμα 2,2% με ισχυρή ώθηση από blue chips και τράπεζες

Χρηματιστήριο: Αλμα 2,2% με ισχυρή ώθηση από blue chips και τράπεζες

Πάνω από τις 1.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με υψηλό τζίρο 129,6 εκατ. ευρώ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ώθηση από τις δεικτοβαρείς μετοχές, το Χρηματιστήριο Αθηνών οδηγήθηκε πάνω από τις 1.060 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2014. Η έντονη κινητικότητα στο επιχειρηματικό μέτωπο και το θετικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των λιγότερο «επιθετικών» δηλώσεων του προέδρου της Fed οδήγησαν σε άνοδο τον Γενικό Δείκτη.

Ολα τα βλέμματα είναι πάντως στραμμένα στις σημερινές ανακοινώσεις της MSCI αργά το βράδυ, για την αναθεώρηση των δεικτών της. Ο MSCI Ελλάδας αποτελείται από εννέα μετοχές –ΟΤΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Εθνική, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή– και σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλή πιθανότητα ένταξης έχει η Motor Oil, ενώ δεν αποκλείουν ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς και της HELLENiQ ENERGY, γεγονός που θα ενισχύσει τις εισροές κεφαλαίων στο Χ.Α. Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,20% στις 1.064,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 129,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 96 εκατ. τεμάχια, με τα μισά να αφορούν τη μετοχή της MIG η οποία σημείωσε τρίτο συνεχόμενο limit up.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,26% στις 2.588,52 μονάδες, στο +1,54% και τις 1.601,39 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 3,64% στις 829,65 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips ξεχώρισαν ο ΟΤΕ στο +4,46%, η Βιοχάλκο στο +4,39%, η Εθνική Τράπεζα στο +4,21%, η Alpha Bank στο +4,19%, και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν οι Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca-Cola και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ. Απώλειες κατέγραψε μόνο η Ελλάκτωρ, υποχωρώντας κατά 1,57%.

Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις σημερινές ανακοινώσεις της MSCI για την αναθεώρηση των δεικτών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει την όγδοη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, ξεπερνώντας και τις προσδοκίες ακόμη και των πιο αισιόδοξων, σχολιάζει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investment. Η διάσπαση των 970 μονάδων έχει ενεργοποιήσει ένα πολύ ισχυρό αγοραστικό σήμα, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει εμφανή σημάδια «bull market».

Βραχυπρόθεσμα, όπως προσθέτει, η αγορά παραμένει έντονα υπεραγορασμένη, με μια διόρθωση ή συσσώρευση να είναι επιβεβλημένη. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι στηρίξεις έχουν ανέλθει στις 1.030 και 995 μονάδες, δίνοντας καλύτερα επίπεδα εισόδου στους αγοραστές. Οι όποιες αντιστάσεις φαίνεται να μην έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία, με τα συγκρινόμενα επίπεδα τιμών να βρίσκονται τουλάχιστον οκτώ χρόνια πίσω, ενώ έχει μεσολαβήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι όποιες αλλαγές στη στάθμιση του Γενικού Δείκτη.

Μεσοπρόθεσμα πάντως, τονίζει ο κ. Πετράκης, τα περιθώρια ανόδου της ελληνικής αγοράς είναι ιδιαίτερα αυξημένα, έχοντας εισέλθει πλέον σε έναν νέο ανοδικό κύκλο έπειτα από αρκετά χρόνια. Η προσοχή τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να εστιαστεί στον πολιτικό κίνδυνο που εγκυμονούν οι εκλογές, κάτι που η αγορά φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investments, σημειώνει πως η εναλλαγή πρωταγωνιστών στο Χ.Α. είναι αισιόδοξο μήνυμα για περαιτέρω άνοδο, αλλά συνεχίζει να παραμένει επιφυλακτικός για τη συνέχεια, λόγω αυξημένης πιθανότητας μεταστροφής του διεθνούς κλίματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή