Για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλό επίπεδο του αναβαλλόμενου φόρου συνιστά θέμα για τις ελληνικές τράπεζες στον βαθμό που αντιπροσωπεύει πολύ υψηλό ποσοστό των κεφαλαίων τους, επισήμανε χθες ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP). Το «μπαλάκι» δεν το έχουν οι τράπεζες, αλλά η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Ενρία, παραπέμποντας στη γνωμοδότηση της ΕΚΤ πριν από περίπου δύο χρόνια για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, με αφορμή την αλλαγή που είχε περάσει επί υπουργίας του Γιώργου Ζαββού για τον τρόπο απόσβεσης των ζημιών που θα προέκυπταν από την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών. Σε εκείνη τη γνωμοδότηση η ΕΚΤ είχε επισημάνει ότι το υψηλό ποσοστό των οριστικών και εκκαθαρισμένων απαιτήσεων στους κεφαλαιακούς δείκτες των ελληνικών τραπεζών παραμένει ζήτημα που εγείρει ανησυχία.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης οι «έξυπνες» γέφυρες

Την τοποθέτηση ειδικών αισθητήρων σε γέφυρες του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ προβλέπει έργο της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι με την αρωγή του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) να αντλούνται οι αναγκαίες πληροφορίες που θα καθιστούν εφικτή την αξιολόγηση της δομικής και λειτουργικής επάρκειας των κατασκευών. Μέσω, δηλαδή, ειδικών αλγορίθμων θα παρακολουθείται η «υγεία» των γεφυρών, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών έχει κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 1950 έως και τη δεκαετία του 1980.  

Η δημόσια πρόταση Γεράρδου για «Πλαίσιο»

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της «Πλαίσιο» από την οικογένεια Γεράρδου, καθώς από σήμερα ξεκινάει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλει ο Γεώργιος Γεράρδος προς τους μετόχους της εταιρείας για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης, έναντι τιμήματος 4,58 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει αποκτήσει το 97,16% των μετοχών της εισηγμένης. Η περίοδος αποδοχής λήγει στις 9 Μαρτίου 2023. 

Επεκτείνεται η Παγκρήτια Τράπεζα

Στην ισχυροποίησή της στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας στοχεύει η Παγκρήτια Τράπεζα μέσω της απορρόφησης του δικτύου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Παγκρήτια, σημειώνοντας ότι η συγχώνευση εξυπηρετεί τον στόχο της στήριξης των επιχειρηματικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της περιοχής. Το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο των δανείων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων σε 190 εκατ. ευρώ, και η Παγκρήτια Τράπεζα, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, προχωρεί με ταχύτητα στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της, το οποίο προβλέπει την επέκτασή της σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.  

Τι λέει η Ρολοπάκ για τις εξελίξεις στη MIG

Να μην την εμπλέκουν με παιχνίδια ισορροπιών στην ακτοπλοΐα εμφανίζεται να υπονοεί με ανακοίνωσή της η Ρολοπάκ ΑΒΕΕ, που «έχτισε» θέση οριακά υψηλότερη του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG και τελικά την πούλησε στην Πειραιώς εν μέσω κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της MIG και της ακτοπλοϊκής θυγατρικής της. «Η τοποθέτησή μας στη MIG χτίστηκε σταδιακά από το 2012 μέχρι και πρόσφατα για λόγους αμιγώς επενδυτικούς, και εξετάζοντας τα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, κρίναμε πως η επένδυσή μας απέδωσε τα δέοντα, με αποτέλεσμα να αποφασίσουμε την απόσυρσή μας από την εν λόγω επένδυση», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζει ότι θέση μεγαλύτερη του 5% έχει σχηματίσει και ο όμιλος Ηλιόπουλου στη MIG, επιδιώκοντας –κατά πληροφορίες– να τορπιλίσει τη συμφωνία με την οποία η MIG δίνει τις μετοχές της στην Attica Group έναντι χρεών της αξίας 443 εκατομμυρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή