Ενέργεια: Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές LNG, όλοι τρέχουν να κλείσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια

Ενέργεια: Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές LNG, όλοι τρέχουν να κλείσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια

Η παγκόσμια αγορά LNG εκτιμάται πως θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να προσαρμοστεί στις ανατροπές που γνώρισε το περασμένο έτος

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια αγορά LNG εκτιμάται πως θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να προσαρμοστεί στις ανατροπές που γνώρισε το περασμένο έτος. Δεδομένου ότι οι τιμές του καυσίμου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να συνεχιστεί το κυνήγι στο οποίο έχουν αποδυθεί εταιρείες και κυβερνήσεις για να κλείσουν μακροχρόνια συμβόλαια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το συνέδριο Ενεργειακής Εβδομάδας στην Ινδία.

Από τη στιγμή που η Ρωσία μείωσε την προσφορά στην Ευρώπη, η Ευρώπη εισήγαγε πρωτοφανή όγκο LNG και οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Τομά Μορίς, αντιπρόεδρο και υπεύθυνο LNG της γαλλικής TotalEnergies, «όσο κι αν η Ευρώπη νιώθει τώρα πολύ πιο σίγουρη πως θα περάσει τον χειμώνα του 2023 χωρίς ελλείψεις ενέργειας, θα είναι δύσκολη η κατάσταση και αργότερα θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Κίνα». Ο ίδιος προεξοφλεί πως θα μειωθεί περαιτέρω η προσφορά από τη Ρωσία, «οι προμήθειες LNG δεν θα είναι αρκετές φέτος, που σημαίνει μάλλον ότι οι τιμές θα παραμείνουν κάπως υψηλότερες τα επόμενα χρόνια παρά το γεγονός ότι τελευταία έχουν αποκλιμακωθεί». Ο ίδιος εκτιμά ότι μόνο από το 2026-2027 και μετά θα βελτιωθεί η κατάσταση, καθώς τότε θα φτάσει στην Ευρώπη το νέο κύμα ενέργειας από ΗΠΑ και Κατάρ. Στο μεταξύ αναμένεται να ανακάμψει η ζήτηση από την Κίνα, τη δεύτερη χώρα στον κόσμο σε εισαγωγές LNG, καθώς απέσυρε όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας. Οπως επισημαίνει ο Ακσάι Κουμάρ Σινγκ, διευθύνων σύμβουλος της ινδικής ενεργειακής Petronet LNG, «η βιομηχανία έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται μακροπρόθεσμα συμβόλαια και για την ακρίβεια ένα καλό μείγμα από βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμβόλαια». Η Petronet, για παράδειγμα, που είναι η πρώτη σε εισαγωγές αερίου στην Ινδία, καθώς ετοιμάζεται να ανανεώσει τη μακροπρόθεσμη συμφωνία της με το Κατάρ επιδιώκει να διασφαλίσει στο συμβόλαιο πρόσθετες προμήθειες τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου τόνου αερίου ετησίως. Πρόθεσή της είναι να διαπραγματευτεί αυτόν τον όγκο αερίου με την Gorgon LNG της Αυστραλίας, με την οποία έχει ήδη συμβόλαιο. Παράλληλα, η ινδική εταιρεία GAIL ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία παροχής φυσικού αερίου με τη Novatek, τη μεγαλύτερη εταιρεία LNG της Ρωσίας.

Από το 2026-2027 και μετά, εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή το Μπανγκλαντές, που προσπαθεί να κλείσει 10 με 12 φορτία LNG μέχρι τον Ιούνιο, προσπαθεί παράλληλα να διαπραγματευθεί με την Brunei LNG κάποια μακροπρόθεσμα συμβόλαια για να διασφαλίσει τις αναγκαίες προμήθειες επί χρόνια, όπως αναφέρει ενεργειακός σύμβουλος του πρωθυπουργού της χώρας. Στο μεταξύ, τους τελευταίους μήνες οι κινεζικές κρατικές εταιρείες έχουν καταλήξει σε συμφωνίες με το Ομάν και το Κατάρ. Η Sinopec, για παράδειγμα, οριστικοποίησε και υπέγραψε συμφωνία διάρκειας 27 ετών με την QatarEnergy, που προβλέπει τις μεγαλύτερες πωλήσεις LNG και τη μεγαλύτερη σχετική συμφωνία που έχει καταγραφεί έως τώρα. Το ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμα συμβόλαια δεν προέρχεται, πάντως, μόνο από τους επίδοξους αγοραστές, αλλά είναι αμοιβαίο και από την πλευρά των πωλητών. Οπως επισημαίνει ο Αντριου Μπάρι, επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης της αγοράς LNG στην ExxonMobil, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια έχουν διευκολύνει τις ενεργειακές εταιρείες να επιπλεύσουν σε περιόδους κατάρρευσης της ζήτησης και χαμηλής εμπιστοσύνης των επενδυτών στον κλάδο που επικράτησε λόγω της αστάθειας στις βραχυπρόθεσμες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή