Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά για όγδοη εβδομάδα

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά για όγδοη εβδομάδα

Στις 1.074,87 μονάδες αναρριχήθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης, με κέρδη 0,98%

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με… φόρα συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών την ανοδική πορεία του, οδεύοντας με άνεση στην όγδοη εβδομάδα θετικών αποδόσεων, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, παρά το ράλι που έχουν σημειώσει και αυτές. Ισχυρές στηρίξεις σε αυτήν την προσπάθεια είναι πολλές και εναλλασσόμενες δεικτοβαρείς μετοχές καθώς και οι επιχειρηματικές εξελίξεις, με τον τζίρο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Αν και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η οποία στο παρελθόν έκανε τους επενδυτές να τηρήσουν στάση αναμονής και να μείνουν στο περιθώριο περιμένοντας τις εξελίξεις, αυτή τη φορά επιλέγουν να μη μείνουν εκτός, ποντάροντας στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας αλλά και της ελληνικής αγοράς. Και αυτό καθώς εκτιμούν ότι δεν υπάρχει πολιτικό ρίσκο, ότι δεν αναμένεται δηλαδή να προκύψει κάποια κυβέρνηση, η οποία θα κινηθεί κόντρα στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,98% στις 1.074,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 149,06 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,14% στις 2.617,91 μονάδες, με άνοδο 0,59% στις 1.610,88 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,64%, στις 842,86 μονάδες.

Κύμα νέων εισροών αναμένεται να φέρει η αναβάθμιση τόσο της ίδιας της αγοράς όσο και της ελληνικής οικονομίας.

Από το σύνολο των blue chips, ξεχώρισε η Jumbo με άνοδο 6,15% και ακολούθησαν Εθνική Τράπεζα και Aegean στο +3,91% και στο +3,04% αντίστοιχα, ενώ με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Motor Oil. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΟΤΕ (-0,97%), Ελλάκτωρ (-0,91%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,81%).

Το X.A. φαίνεται πως βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κυκλικά ανοδικής αγοράς, έχοντας «ξεμπερδέψει» με τα ψυχολογικά και διαγραμματικά εμπόδια της ζώνης μεταξύ 1.000 και 1.040 μονάδων, ενώ τα φετινά κέρδη της τάξης του 10% είναι μια πολύ καλή παρακαταθήκη για τη συνέχεια, όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. «Δεδομένων των βελτιωμένων εταιρικών και μακροοικονομικών ειδήσεων αλλά και των “πιεσμένων” επιπέδων από τα οποία προέρχεται το Χ.Α., εκτιμούμε ότι η υπεραπόδοσή του έναντι των ξένων έχει πολύ καλές προοπτικές συνέχισης», τονίζει. Φυσικά, όπως προσθέτει, επιβάλλεται εγρήγορση ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα εφησυχασμού ή χαλαρότητας μετά τα πρόσφατα λογιστικά κέρδη και ενώ είναι αναμενόμενο αρκετοί επενδυτές να θέλουν να περάσουν από το «ταμείο».

Κατά τον αναλυτή, ίσως μια «λελογισμένη» διόρθωση να είναι «υγιής», καθώς θα προσελκύσει κεφάλαια επενδυτών που έχουν μείνει έξω από το τρένο και οι οποίοι επιθυμούν να «επιβιβαστούν» προτού αυτό συνεχίσει για ακόμη «υψηλότερους προορισμούς». Ζητούμενο παραμένει να αυξηθούν ο αριθμός και οι συναλλαγές των εμπλεκομένων στο Χ.Α. επενδυτών, τόσο των ιδιωτών όσο και των θεσμικών, υπογραμμίζει ο κ. Στεριώτης.

Κύμα νέων εισροών στο Χ.Α. αναμένεται άλλωστε να φέρει η αναβάθμιση τόσο της ίδιας της αγοράς όσο και της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οπως σημειώνει η Optima Bank, η οποία διατηρεί την αισιόδοξη στάση της για τις ελληνικές μετοχές, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο β΄ εξάμηνο του 2023, θα ανοίξει τον δρόμο για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τραπεζών και μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών, καθώς και για την αναβάθμιση του Χ.Α. σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή