Το λάθος που κόστισε στη Google 100 δισ. δολάρια

Το λάθος που κόστισε στη Google 100 δισ. δολάρια

Χάνει έδαφος στην κούρσα του ανταγωνισμού για την τεχνητή νοημοσύνη.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Google φαίνεται πως παρασύρθηκε από τη νέα μανία των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που έχει εξαπλωθεί από τη Silicon Valley μέχρι τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κίνας και αφορά την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις μηχανές πλοήγησης στο Ιντερνετ.

Ετσι, η εταιρεία με τη δημοφιλέστερη μηχανή πλοήγησης βιάστηκε να παρουσιάσει το Bard, τη δική της εκδοχή του ChatGPT της νεοφυούς OpenAI, που στηρίζεται από τη Microsoft με περίπου 10 δισ. δολ. και που έχει προκαλέσει ενθουσιώδεις αντιδράσεις στους χρήστες εδώ και δύο μήνες, πριν δηλαδή από την επίσημη παρουσίασή της.

Στην προσπάθεια, όμως, να ανταγωνιστεί, και μάλιστα τάχιστα, η Google έκανε λάθος, και το εντόπισε το Reuters. Το λάθος αυτό της κόστισε αυτομάτως 100 δισ. δολάρια, καθώς οδήγησε σε πτώση 9% τη μετοχή της μητρικής της, Alphabet, στη Wall Street, συμπαρασύροντας και πολλές άλλες μετοχές του κλάδου. Και το σημαντικότερο, την πηγαίνει πίσω από τη Microsoft στην κούρσα του ανταγωνισμού για την κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ακολουθώντας τα χνάρια της εφαρμογής ChatGPT, που παράγει συζητήσεις, ακαδημαϊκές εργασίες, στίχους και τραγούδια, ενώ απαντάει σε ερωτήσεις, το Bard κάνει ακριβώς το ίδιο. Σε αντίθεση, όμως, με το ChatGPT, του οποίου η επίσημη παρουσίαση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, εντυπωσίασε το κοινό και τους επενδυτές, το Bard έκανε λάθος στο πρώτο διαφημιστικό σποτάκι του και απογοήτευσε κοινό και επενδυτές.

Στη διαφήμιση, το Bard καλείται να παραθέσει τις ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Τζέιμς Γουέμπ για τις οποίες να μπορεί κάποιος να μιλήσει σε ένα παιδί εννέα ετών. Εδωσε σειρά απαντήσεων, μεταξύ των οποίων ήταν και μία υπονοούσε ότι το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο τράβηξε φωτογραφίες από έναν πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Στην πραγματικότητα, αυτές είχαν τραβηχτεί από άλλο τηλεσκόπιο, το Very Large Telescope (VLT) του European Southern Observatory, το 2004.

Μία ημέρα αργότερα έγινε η επίσημη παρουσίαση του ChatGPT από τη Microsoft, που υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής, καθώς εντυπωσίασε με τις ακριβείς απαντήσεις του και η μετοχή του κολοσσού του λογισμικού σημείωσε άνοδο 3%.

Η εσφαλμένη απάντηση του Bard, που ακολουθεί τα χνάρια του ChatGPT, απογοήτευσε κοινό και επενδυτές.

Αναλυτές του κλάδου της τεχνολογίας διαπιστώνουν τώρα τη νέα δυναμική που αναπτύσσει η Microsoft ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη στη δική της μηχανή πλοήγησης στο Ιντερνετ, την Bing, η οποία έχει εδώ και χρόνια χάσει το παιχνίδι του ανταγωνισμού από τη μηχανή της Google.

Η νέα εκδοχή της Bing, με ενσωματωμένες τις λειτουργίες του ChatGPT, έχει ήδη κυκλοφορήσει και βρίσκεται στη διάθεση του κοινού. Ενδέχεται, έτσι, να προσελκύσει τώρα περισσότερους χρήστες. Το ίδιο ισχύει, άλλωστε, και για μεγάλο φάσμα προϊόντων της Microsoft, ενδεχομένως και για το σύνολό τους, στα οποία σκοπεύει η εταιρεία να ενσωματώσει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μάλιστα τάχιστα, όπως ανακοίνωσε ο Σάτια Ναντέλα.

Η Google, αντιθέτως, στην παρουσίασή της δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς και πότε το Bard θα ενσωματωθεί στη βασική μηχανή αναζήτησή της. Οπως σχολίασε στο Reuters ο Τζιλ Λουρία, αναλυτής θεμάτων λογισμικού στην D.A. Davidson, «η Google ήταν η ηγετική δύναμη στην τεχνητή νοημοσύνη εδώ και χρόνια, αλλά την πήρε ο ύπνος και άργησε να εφαρμόσει την τεχνολογία αυτή στη μηχανή της αναζήτησης στο Ιντερνετ».

Εν ολίγοις, βρισκόταν ένα βήμα πίσω από τη Microsoft εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης και, πάνω στη βιασύνη της να ανταγωνιστεί, έκανε λάθος και βρέθηκε περισσότερα βήματα πίσω. Και η Microsoft φαίνεται να αποκτά προβάδισμα στο νέο πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς, στο οποίο έχουν ήδη μπει δυναμικά και οι αντίστοιχες εταιρείες της Κίνας, η Alibaba και η Baidu.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή