Αντέχει η ευρωπαϊκή οικονομία, ανάπτυξη 0,7% το 2023 στην Ευρωζώνη βλέπει το ΔΝΤ

Αντέχει η ευρωπαϊκή οικονομία, ανάπτυξη 0,7% το 2023 στην Ευρωζώνη βλέπει το ΔΝΤ

Αποφεύγει την ύφεση φέτος, καθώς αποκλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και η απεξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες δεν απεδείχθη τελικά Αρμαγεδδών για την οικονομία της, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ευρωζώνη έχει διαφύγει την ύφεση, προς το παρόν τουλάχιστον. Κατ’ αρχάς, η Ευρωζώνη σημείωσε μικρή ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και στα τέλη Ιανουαρίου η Eurostat ανακοίνωσε την αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,1%. Τότε ο Μπερτ Κόλιντζ, οικονομολόγος της ING, εξέφραζε τον θαυμασμό του για την «εκπληκτική αντοχή» που επέδειξε στην ενεργειακή κρίση. Η οριακή αυτή ανάπτυξη στο σύνολο του έτους μεταφράζεται σε αύξηση ΑΕΠ κατά 3,5% και ο Τζον Λίπερ, στέλεχος της Titan Asset Management, χαρακτήρισε το ποσοστό αυτό «επίτευγμα». Και όλα αυτά όταν η ΕΚΤ είχε αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του περασμένου έτους.

Ετσι το ΔΝΤ προβλέπει πλέον πως το 2023 η Ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη 0,7%, δηλαδή μεγαλύτερη από το 0,5% που είχε προβλέψει τον Οκτώβριο. Και ο λόγος των βελτιωμένων προβλέψεων είναι, μεταξύ άλλων, και η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, όπως βέβαια και η βοήθεια που προσέφεραν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να θωρακίσουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έναντι της ενεργειακής ακρίβειας. Πιο συγκρατημένη αλλά και πάλι αισιόδοξη, η Deutsche Bank συντάχθηκε με τους αισιόδοξους μέσα στην εβδομάδα αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη, καθώς τώρα εκτιμά πως το ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 0,5%. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, ο γερμανικός κολοσσός προβλέπει ανάπτυξη 1%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της, η Ευρωζώνη αποφεύγει την ύφεση φέτος αφού αποκλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση, επειδή υποχωρεί η αβεβαιότητα που προκάλεσε αρχικά ο πόλεμος, και περιορίζεται το ισχυρό πλήγμα που είχαν δεχθεί τα πραγματικά εισοδήματα.

Δεδομένου, δε, ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρουσίασε τάσεις αποκλιμάκωσης, η πρόεδρος του ΕΚΤ έχει παραδεχθεί ότι «τελευταία η εικόνα είναι λιγότερο κακή σε σύγκριση με αυτά που πιστεύαμε πριν από μερικούς μήνες». Η Deutsche Bank προβλέπει, άλλωστε, πως η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ αισιοδοξεί πως μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους η ΕΚΤ θα έχει κατορθώσει να επαναφέρει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης κοντά στον στόχο του 2%. Ως εκ τούτου, εκφράζει την αισιόδοξη εκτίμηση πως στη συνέχεια η Τράπεζα της Ευρωζώνης θα μπορεί να εγκαινιάσει νέο γύρο μειώσεων των επιτοκίων με μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης κάθε τρίμηνο, για να τα επαναφέρει τελικά στο επίπεδο του 1,75%.

Δεν έχουν εξαφανιστεί, βέβαια, όλα τα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη καθώς η Γερμανία ανακοίνωσε προ ημερών ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2022, που σημαίνει ότι κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση. Και πάλι, όμως, η εικόνα παραμένει στη χειρότερη περίπτωση μεικτή καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία είναι και πάλι σε θετικά επίπεδα, σύμφωνα με τον δείκτη του οικονομικού ινστιτούτου ZEW. Σχεδόν ταυτόχρονα, πάντως, η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού μετά τις τάσεις αποκλιμάκωσης που είχαν καταγράψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT