Ανησυχητικά μηνύματα βλέπει η Bank of America

Ανησυχητικά μηνύματα βλέπει η Bank of America

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας για την ανάπτυξη, καθώς τα τελευταία στοιχεία στην Ευρωζώνη στέλνουν ορισμένα ανησυχητικά μηνύματα», τονίζει η Bank of America, η οποία δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία άλλων οίκων για την ανάπτυξη στην περιοχή. Οπως σημειώνει, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία του Δεκεμβρίου. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, τα στοιχεία για τις μεταφορές δίνουν την εντύπωση ότι το α΄ τρίμηνο θα μπορούσε να είναι χειρότερο από ό,τι αναμένεται, καθιστώντας μια ύφεση στη χώρα σχεδόν αναπόφευκτη. Επίσης, στη Γαλλία, οι διαταραχές που σχετίζονται με τις απεργίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ασθενέστερη ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η BofA αναμένει ύφεση στην Ευρωζώνη το α΄ τρίμηνο φέτος και για το σύνολο του 2023 τοποθετεί τη μέση ανάπτυξη στο 0,5%. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 0,6% φέτος.

Δεν υφίσταται πρόθεση πώλησης του ΟΤΕ από την DT

Δεν υπάρχει καμία σκέψη πώλησης του ποσοστού 50,86% που κατέχει η Deutsche Telekom στον ΟΤΕ. Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε, με ανακοίνωση, ο γερμανικός όμιλος, χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμη τη σχετική φημολογία που είχε, αν και σε περιορισμένο βαθμό, διακινηθεί στην αγορά. «Οι λειτουργικές επιδόσεις του ΟΤΕ είναι εξαιρετικές. Η διοίκηση κάνει πολύ καλή δουλειά. Η Deutsche Telekom έχει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες τονίσει ότι η επένδυσή της στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας», σημειώνει η εταιρεία με έδρα τη Βόννη.

Αυξήθηκαν οι πάροχοι online τυχερών παιγνίων

Σε 16 αυξήθηκε ο αριθμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια. Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), πρόσφατα, προχώρησε στη χορήγηση αδειών τύπου 1 και τύπου 2 στην εταιρεία Brobet, που κατέβαλε το ποσό των 5 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Στο τελικό στάδιο αξιολόγησης βρίσκονται και δύο αιτήματα άλλων δύο υποψηφίων παρόχων. Το 2022 ο τζίρος των διαδικτυακών παιχνιδιών ανήλθε σε 21,3 δισ. ευρώ από 17,5 δισ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

«Κλειδωμένο» το deal για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Εντονη είναι η νευρικότητα στους χρηματιστηριακούς κύκλους αναφορικά με την επισημοποίηση της συμφωνίας «μαμούθ» για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από την αυστραλιανή First Sentier. Νευρικότητα που «πλάθει» σενάρια και φήμες περί «ναυαγίου», περί εμπλοκής άλλων «μνηστήρων», όπως π.χ. ο όμιλος Μυτιληναίου (εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης) ή ακόμη και η ΔΕΗ. Οπως διαμηνύουν πάντως οι άμεσα εμπλεκόμενοι, η συμφωνία είναι «κλειδωμένη», ωστόσο είναι σαφές ότι οι κινήσεις για τη χρηματοδότησή της θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, προκειμένου να μην υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Το βέβαιο είναι ότι αμφότερες οι πλευρές επιθυμούν την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικαστικών, ώστε να πάψουν να αφιερώνουν πόρους και χρόνο σε αυτήν.

Παράταση δήλωσης αδειών στο «Εργάνη»

Μικρή ανάσα παίρνουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα λογιστικά – φοροτεχνικά γραφεία, καθώς με απόφαση του υπουργείου Εργασίας παρατείνεται έως και τις 10 Μαρτίου η προθεσμία της υποχρεωτικής δήλωσης των αδειών, του μηνός Ιανουαρίου, στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Το μέτρο αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων – εργοδοτών που απασχολούν εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η προηγούμενη απόφαση από το «Εργάνη», που ήρθε μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, προέβλεπε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να δηλώσουν στο νέο ψηφιακό περιβάλλον του συστήματος «Εργάνη ΙΙ», τις άδειες για τους εργαζομένους τους, απογραφικά και έως τη λήξη του πρώτου δεκαημέρου του μήνα που ακολουθεί τον μήνα χορήγησής τους. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι δηλώσεις αδειών του Ιανουαρίου θα έπρεπε να ολοκληρωθούν χθες, 10 Φεβρουαρίου. Ομως, με την παράταση, η υποχρέωση μεταφέρεται για τον επόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT