«Χρυσή βίζα»: Ώθηση στο ελληνικό πρόγραμμα από τους Κινέζους επενδυτές

«Χρυσή βίζα»: Ώθηση στο ελληνικό πρόγραμμα από τους Κινέζους επενδυτές

Σε ρυθμούς ρεκόρ κινήθηκε το πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικής άδειας παραμονής «χρυσή βίζα» κατά τους τελευταίους μήνες του 2022, με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς ρεκόρ κινήθηκε το πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικής άδειας παραμονής «χρυσή βίζα» κατά τους τελευταίους μήνες του 2022, με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, υποβλήθηκαν 1.116 αιτήσεις από ενδιαφερομένους, έναντι 337 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Η επιστροφή των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι δεδομένη, ιδίως μετά και τη χαλάρωση της πολιτικής καταπολέμησης της πανδημίας από την Κίνα. Ειδικά η τελευταία αυτή εξέλιξη έχει ενισχύσει σημαντικά τη ροή επισκεπτών από την Κίνα, δίνοντας μεγάλη ώθηση στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα».

Αλλωστε, παρά την επενδυτική «άπνοια» της τελευταίας διετίας, οι Κινέζοι παραμένουν η πολυπληθέστερη κατηγορία επενδυτών και μάλιστα με σημαντική διαφορά των υπολοίπων.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, από την έναρξη ισχύος του προγράμματος στα μέσα του 2014 και μέχρι το τέλος του 2022, το 62,8% των αδειών παραμονής ή συνολικά 6.159, είχαν χορηγηθεί σε Κινέζους. Ακολουθούν οι επενδυτές από την Τουρκία με μερίδιο 6,4% και 631 άδειες, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι επενδυτές από τον Λίβανο (4,5%), τη Ρωσία (4,5%) και την Αίγυπτο (2,9%). Σχεδόν 200 άδειες έχουν χορηγηθεί και σε Βρετανούς επενδυτές, αν και η πλειονότητα εξ αυτών εκτιμάται ότι διέθετε ήδη κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα και απλώς αιτήθηκε και την έκδοση άδειας παραμονής, μετά την επιβολή του Brexit.

Από την έναρξη του μέτρου, στα μέσα του 2014, και μέχρι το τέλος του 2022, το 62,8% των αδειών παραμονής είχε χορηγηθεί σε Κινέζους.

Συνολικά, το 2022 εκδόθηκαν 2.767 νέες άδειες επενδυτικής μετανάστευσης, αριθμός αυξημένος κατά 81% έναντι του 2021, όταν είχαν χορηγηθεί 1.525. Ωστόσο, ο αριθμός εξακολουθεί να υπολείπεται του 2019, όταν είχε σημειωθεί ιστορικό υψηλό με 3.504 νέες άδειες. Εντός του 2022 υποβλήθηκαν συνολικά 4.264 αιτήσεις για την έκδοση νέων αδειών, αριθμός που μαζί με τις αιτήσεις ανανέωσης αυξάνεται σε 5.547.

Εκτός από την επιστροφή των Κινέζων επενδυτών, σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη των σχετικών αριθμών έχει διαδραματίσει και η πρόσφατη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη «χρυσή βίζα», που διπλασίασε το ελάχιστο όριο επένδυσης από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ, στις περιοχές που συγκεντρώνεται μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, το νέο όριο θα ισχύσει από την 1η Μαΐου στον βόρειο, στον κεντρικό και τον νότιο τομέα της Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στην πράξη, το σύνολο των βορείων προαστίων, τα νότια προάστια μέχρι τη Γλυφάδα και το κέντρο της Αθήνας θα καταστούν απαγορευτικά για τους ξένους επενδυτές, όχι μόνο λόγω του ύψους της απαιτούμενης επένδυσης, αλλά και της δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων ακινήτων (ιδίως στο κέντρο της πόλης).

Το σχετικό «παράθυρο» πριν από την επιβολή των αλλαγών λήγει στις 30 Απριλίου. Εως τότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορεί να συνάπτουν προσύμφωνα αγοράς ακινήτου, ενώ στη συνέχεια παρέχεται περιθώριο έως το τέλος του 2023 προκειμένου να προβούν στην ολοκλήρωση της αγοράς και την υποβολή αίτησης λήψης της άδειας παραμονής για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT