Airbnb: Αναμένει εκτόξευση εσόδων και κρατήσεων το α΄ τρίμηνο

Airbnb: Αναμένει εκτόξευση εσόδων και κρατήσεων το α΄ τρίμηνο

Οι προβλέψεις της για πωλήσεις 1,82 δισ. δολ. ξεπερνούν αυτές των αναλυτών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ εντυπωσιακές αποδεικνύονται οι προβλέψεις του κολοσσού του διαμοιρασμού καταλυμάτων της Airbnb αναφορικά με τα έσοδα του πρώτου τριμήνου τρέχοντος, οι οποίες και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σηματοδοτώντας ότι η ταξιδιωτική ζήτηση παραμένει ισχυρή ακόμη και μετά το 2022, ένα έτος ρεκόρ για την ανάπτυξη του κλάδου. Η τιμή της μετοχής της και μετά το πέρας των συναλλαγών εκτινάχθηκε έως και 12%, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο αναμένει πωλήσεις από 1,75 δισ. δολάρια έως 1,82 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023, με λήξη στις 31 Μαρτίου, ενώ κατά μέσο όρο οι αναλυτές ανέμεναν 1,69 δισ. δολάρια. Η Airbnb εκτιμά πως ο αριθμός των κρατήσεων για διανυκτερεύσεις και εμπειρία θα αυξηθεί περίπου κατά τον ρυθμό 20% του τέταρτου τριμήνου. Η εταιρεία δήλωσε την Τρίτη ότι οι συγκρίσεις του τρέχοντος τριμήνου με την ίδια περίοδο του 2022 είναι ευκολότερες λόγω του αντίκτυπου της μετάλλαξης «Ομικρον» του κορωνοϊού, καθώς και του πολέμου στην Ουκρανία, που επηρέασαν τις επιχειρήσεις αυτή την περίοδο πέρυσι.

Η ζήτηση παραμένει ανθεκτική μέχρι στιγμής φέτος, ενώ οι τουρίστες κάνουν κράτηση για ταξίδια εκ των προτέρων, δήλωσε ο γενικός οικονομικός διευθυντής Ντέιβ Στέφενσον σε συζητήσεις με αναλυτές. «Απλώς νομίζω ότι αυτό δείχνει μια ωραία, αισιόδοξη τάση των ανθρώπων, που αισθάνονται σίγουροι ότι μπορούν να κάνουν κράτηση για την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο». Η ευοίωνη προσέγγιση των πραγμάτων παρατηρείται μετά την ήδη ισχυρή επίδοση του 2022. Το τέταρτο τρίμηνο η Airbnb ανέφερε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 24% σε 1,9 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 1,86 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 48 σεντ του δολαρίου. Αξίζει να αναφερθεί πως ο όμιλος ωφελήθηκε δραστικά από τις αλλαγές στην εργασία και στον τρόπο ζωής που επέφερε η πανδημία. Η εταιρεία κατέγραψε τα υψηλότερα έσοδα και το πιο κερδοφόρο τρίμηνο από ποτέ την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, η οποία τροφοδοτήθηκε από τη σωρευμένη ζήτηση έπειτα από δύο χρόνια ασφυκτικών περιορισμών λόγω πανδημίας.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 24% σε 1,9 δισ. δολάρια.

Τώρα, αρχίζει να βλέπει μερικές από τις τάσεις, οι οποίες την ευνόησαν, να αντιστρέφονται λόγω μεταβολής συνθηκών. Λόγω πανδημίας, οι άνθρωποι ενοικίαζαν μεγάλα σπίτια στην εξοχή για εβδομάδες ή μήνες κάθε φορά, όπου και εργάζονταν εξ αποστάσεως πολλές φορές. Τώρα αυτό αλλάζει και οι ταξιδιώτες επιλέγουν πιο βραχεία διαμονή σε μεγάλες πόλεις και περισσότερους διεθνείς προορισμούς. Οι υψηλές τιμές των αεροπορικών ναύλων και μια πιθανή επικείμενη οικονομική επιβράδυνση συνεκτιμώνται από τους καταναλωτές στον σχεδιασμό ενός ταξιδιού. Ωστόσο, οι εν λόγω παράγοντες δεν τους αποθαρρύνουν στις μετακινήσεις τους, ενώ η Airbnb τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα ταξίδια παραμένει υψηλή».

Τα αποτελέσματα της Airbnb ακολουθούν εκείνα της περασμένης εβδομάδας του ομολόγου διαδικτυακού γίγαντα Expedia Group, ο οποίος ήταν επίσης αισιόδοξος για το τρέχον τρίμηνο και ανέφερε ότι οι κρατήσεις για καταλύματα τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2019 πριν από την πανδημία. Ωστόσο, η Expedia εμφάνισε απογοητευτικά έσοδα και κέρδη το τέταρτο τρίμηνο λόγω του δριμύτατου ψύχους και του τυφώνα «Ιαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή