Το χρέος παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της Ιταλίας

Το χρέος παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της Ιταλίας

Σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων η Ρώμη φέτος πρέπει να εκδώσει ομόλογα αξίας 310-320 δισ. ευρώ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας προβλέπεται να είναι κατά μέσον όρο περίπου 5% το επόμενο έτος, πλησίον των αντίστοιχων επιπέδων του 2012 κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης κρίσης χρέους. Ωστόσο, οι αναλυτές διατείνονται ότι η αστάθεια περισσότερο από την απόδοση θα αποτελέσει τη σκληρότερη πρόκληση για τη Ρώμη ως προς το πώς θα διαχειριστεί το χρέος της.

Το σύνολό του για το 2022 εκτιμάται στο 145% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη έπειτα από εκείνο της Ελλάδας. Αυτό συγκρίνεται με το 116% του ΑΕΠ το 2011, μια αναλογία που πολλοί θεωρούσαν μη βιώσιμη εκείνη την εποχή. Ωστόσο, παρόλο που το υπ. Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα αξίας 310-320 δισ. ευρώ φέτος με επιτόκια σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι οικονομολόγοι είναι πλέον σχετικά αισιόδοξοι για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

Ο λόγος είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος ναι μεν μπορεί να βλάπτει τους καταναλωτές και τους καταθέτες, αλλά είναι ένα όφελος για χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ιταλία, επειδή διογκώνει τα έσοδα και το ΑΕΠ, καθιστώντας το εκάστοτε χρέος αναλογικά μικρότερο. «Σε έναν κόσμο όπου έχετε πληθωρισμό 3%, μια απόδοση 5% στα ομόλογα είναι βιώσιμη για την Ιταλία, επειδή αυτός ο πληθωρισμός έχει θετική επίδραση στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ», δήλωσε ο Φιλίπε Γκρέουμπ, στέλεχος της Union Bancaire Privée.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι κρατικοί τίτλοι της Ιταλίας έχουν κινηθεί σε συγχρονισμό με άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και η διαφορά (ή το σπρεντ) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα παρέμεινε σε αυτό που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ως «ασφαλή ζώνη» των 2 ποσοστιαίων μονάδων ή των 200 μονάδων βάσης. Το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας είναι η αστάθεια της αγοράς, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Η κατάσταση έχει επιταθεί απότομα ως αντίδραση στα ανάμεικτα μηνύματα από την ΕΚΤ σχετικά με το πόσο ψηλά θα αυξήσει τα επιτόκια και πότε μπορεί να μειωθούν ξανά. Η συνθήκη αυτή δυσχεραίνει τους διαχειριστές ιταλικών ομολόγων να προβλέψουν τη λεγόμενη «καμπύλη απόδοσης», η οποία δείχνει την απόδοση των ομολόγων με διαφορετικές ημερομηνίες λήξεως από τίτλους βραχείας έως και μακράς διαρκείας.

Η καμπύλη αποδόσεων συνήθως αυξάνεται σταθερά, καθώς τα μακροπρόθεσμα ομόλογα αποδίδουν περισσότερα από τα βραχυπρόθεσμα, αλλά πρόσφατοι παράγοντες, ει-δικά η ανομοιομορφία στην επικοινωνία της ΕΚΤ, την έχουν καταστήσει λιγότερο προβλέψιμη. Τέλος και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα αστάθειας, αλλά η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω του τεράστιου ανεξόφλητου χρέους της, ύψους περίπου 2,3 τρισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT