Οι ανάγκες σε κρέας και αυγά καλύπτονται από τις εισαγωγές

Οι ανάγκες σε κρέας και αυγά καλύπτονται από τις εισαγωγές

Η ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι πλήρως στραμμένη στην παραγωγή γάλακτος και αυτό είναι πρόβλημα, τονίζουν φορείς του κλάδου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πρόκειται για άνοδο των τιμών αλλά για αποκατάσταση της τιμής την οποία θα πρέπει να λαμβάνουν οι παραγωγοί για να μπορούν να παράγουν», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος) Ελευθέριος Γίτσας αναφερόμενος στις τιμές πώλησης του κρέατος. Οπως τόνισε, ο στόχος της ΕΔΟΚ είναι μέσα σε μια τριετία να ξαναέρθει ως επιλογή επαγγέλματος η δουλειά του κτηνοτρόφου. Για να συμβεί όμως αυτό δεν είναι δυνατόν ένα κιλό κρέας να κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ.

Μεγάλο μειονέκτημα της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας συνιστά το γεγονός ότι είναι πλήρως στραμμένη στην παραγωγή γάλακτος. Το καλοκαίρι που καταναλώνεται λόγω τουρισμού το 70% του κρέατος, δεν υπάρχουν ελληνικά αμνοερίφια με αποτέλεσμα να γίνονται μεγάλες εισαγωγές. «Είμαστε η μοναδική χώρα σε όλο τον κόσμο που όλα τα παραγωγικά μας ζώα προορίζονται για γαλακτοπαραγωγή».

Την ίδια στιγμή, ελληνικές φυλές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κρεατοπαραγωγή τείνουν σχεδόν να εξαφανιστούν. «Παραδοσιακά εμείς καταναλώνουμε μικρά αρνιά και κατσίκια, τα λεγόμενα γάλακτος, συγκεκριμένες εποχές τον χρόνο. Ωστόσο η εστίαση και ο τουρισμός χρειάζονται μεγάλα ζώα άνω των 20 κιλών, τα οποία μπορούμε να εκθρέψουμε», σημείωσε ο κ. Γίτσας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε γενετική βελτίωση των ζώων και όχι να ζευγαρώνουν συχνά με αιμομειξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση παραγωγή κρέατος ανά πρόβατο/γίδα στην Ελλάδα είναι 6,9 κιλά, ενώ η μέση παραγωγή ενός κρεοπαραγωγικού γαλλικού ή γερμανικού προβάτου είναι 34,5 κιλά και 33,4 κιλά αντίστοιχα.

Τα στοιχεία κατανάλωσης αιγοπρόβειου κρέατος στην Ελλάδα (Eurostat) δείχνουν πολύ χαμηλή κατανάλωση, 4,7 κιλά το άτομο. Ομως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις πωλήσεις των κρεοπωλείων, ενώ τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες καταναλώνουν περισσότερο αιγοπρόβειο κρέας μέσω της εστίασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 στην Αττική υπήρχαν μόνο 39 καταστήματα εστίασης τα οποία είχαν στα μενού τους πρόβειο κρέας, ενώ το 2021 ο αριθμός αυτών των καταστημάτων έχει φτάσει τα 490.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες αιγοπρόβειου κρέατος που χρησιμοποιούνται στην εστίαση προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πρόβειου κρέατος στον κόσμο.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι εξαρτώμενη σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές κυρίως στο κρέας και στα αυγά. «Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των εισαγωγών τροφίμων την πενταετία 2015-2019 περίπου το 20% αφορούσε εισαγωγές κρέατος με συνολική αξία 5,5 δισ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Γίτσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή