Παραιτείται η ισχυρά κυρία του YouTube

Το γκαράζ της Σούζαν Βοζίσκι άλλαξε τον κόσμο, είναι μία από τις παλαιότερες εργαζόμενες στην Google και ανέλαβε CEO της πλατφόρμας βίντεο το 2014

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Οταν η Σούζαν Βοζίσκι ενοικίασε το γκαράζ του σπιτιού της σε δύο διδακτορικούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μάλλον δεν φανταζόταν πως εκεί θα ξεκινούσε μία τεχνολογική επανάσταση – και σε αυτήν εκείνη θα λάμβανε ενεργό μέρος. Ούσα μία από τις παλαιότερες εργαζόμενες στον κολοσσό της Google, διότι αυτή η εταιρεία άρχισε την πορεία της στο γκαράζ της, έφθασε σε ύπατα αξιώματα. Ωστόσο, αποχωρεί μετά 25 συναπτά έτη και δεν είναι η μόνη υψηλά ιστάμενη στη Σίλικον Βάλεϊ που λαμβάνει τέτοια απόφαση. Ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος της πλατφόρμας βίντεο YouTube, που ανήκει στην Google, και κατατάχθηκε 23η στη λίστα του Forbes με τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου για το 2022, όπως αναφέρει το moneyreview.gr, το Reuters και το Bloomberg. Εχοντας βάλει τη σφραγίδα της σε προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, έχει δημιουργήσει περιουσία που υπολογίζεται στα 765 εκατ. δολάρια. Ανέφερε πως αφίσταται των καθηκόντων της για να εστιάσει στην οικογένεια, στην υγεία και στους προσωπικούς στόχους της.

Η Βοζίσκι μεγάλωσε στην πανεπιστημιούπολη του Στάνφορντ στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας, όπου ο πατέρας της, Στάνλεϊ, ήταν πρόεδρος του τμήματος Φυσικής. Η μητέρα της, Εσθερ, δίδαξε δημοσιογραφία για περισσότερα από 20 χρόνια στο λύκειο του Πάλο Αλτο, όπου, σύμφωνα με το Business Insider, είχε πολλούς φημισμένους μαθητές, όπως η κόρη του Στιβ Τζομπς και ο ηθοποιός Τζέιμς Φράνκο. Η Σούζαν Βοζίσκι σπούδασε Ιστορία και Λογοτεχνία στο Χάρβαρντ, εκεί γνώρισε τους υπολογιστές, με αποτέλεσμα, όπως έχει πει, να «αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόταν τα πάντα».

Το μεταπτυχιακό της το 1993 ήταν στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Για να ξεπληρώσουν με τον σύζυγό της το στεγαστικό του σπιτιού τους, αποφάσισαν να νοικιάσουν το γκαράζ τους στους Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, που δούλευαν πάνω σε μια μηχανή αναζήτησης, την οποία είχαν ονομάσει Google. Τους χρέωνε 1.700 ενοίκιο και όπως θα έλεγε το 2013, περνούσε «τις νύχτες στο γκαράζ, τρώγοντας πίτσα και M&Ms, όπου οι δύο ενοικιαστές μιλούσαν για το πώς η τεχνολογία τους θα άλλαζε τον κόσμο». Το 1999 προσελήφθη στην Google ως ο 16ος υπάλληλός της. Ηταν η πρώτη διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρείας, όπου με έναν περιορισμένο προϋπολογισμό ήταν υπεύθυνη για την προώθηση της μηχανής αναζήτησης. Μάλιστα, η Βοζίσκι ήταν τεσσάρων μηνών έγκυος όταν προσελήφθη στην Google, κάτι που, όπως θα ομολογούσε το 2014, ήταν ένα μεγάλο ρίσκο. Συνδύασε πάντως και τα δύο επιτυχώς. Η οικογένειά της έχει πέντε παιδιά, ενώ δήλωσε πως πάντα θα στηρίζει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας.

Ενα από τα πρώτα έργα της ήταν να ανανεώσει το λογότυπο του Google για τις γιορτές, με το πρώτο της Doodle να δείχνει έναν εξωγήινο που προσγειωνόταν στην κεντρική σελίδα της μηχανής αναζήτησης. Το 2003, η Βοζίσκι είχε μια ιδέα που θα αύξανε σημαντικά τα διαφημιστικά έσοδα του Google, δηλαδή οι διαφημίσεις που πουλάει να μην εμφανίζονται μόνο στη μηχανή αναζήτησης, αλλά και σε ιστότοπους στο Διαδίκτυο. Αυτό το προϊόν, που έγινε γνωστό ως AdSense, έφερε στην Google πάνω από 100 δισ. δολάρια το 2018. Ηταν εκείνη που εντόπισε το YouTube, διέβλεψε τη δυναμική του και πείστηκε πως πρέπει να αγοραστεί από την Google, όπως και έγινε το 2006. Το 2014 ανέλαβε επικεφαλής του ΥouTube.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT