Προώθηση ερευνών για την ακτοπλοΐα

Προώθηση ερευνών για την ακτοπλοΐα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους κανονισμούς δραστικού περιορισμού και εντέλει μηδενισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των ακτοπλοϊκών να έρχονται πλέον όλο και κοντύτερα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας υπέγραψε συμφωνία πλαίσιο συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με σκοπό την προώθηση ερευνητικών, τεχνολογικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων και έργων για την επιβατηγό ναυτιλία. Η Ενωση των ακτοπλοϊκών χρηματοδοτεί ήδη με ιδίους πόρους την εκπόνηση ερευνητικών έργων μέσω συμβάσεων ανάθεσης σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας. Προηγούμενη συμφωνία αφορούσε το ερευνητικό έργο για την ηλεκτροδότηση πλοίων ακτοπλοΐας από την ξηρά (Onshore Power Supply) και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Τώρα επιδιώκεται η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας συστημάτων και εγκαταστάσεων παροχής ρεύματος των λιμανιών με τον εξοπλισμό των πλοίων, μέσω ενός ομοιογενούς προτύπου ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων (Cold Ironing).

Ξεκίνησε η… μάχη των Δυτικών Κυκλάδων 

Οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ των ακτοπλοϊκών για τις δρομολογήσεις έχει ήδη ξεκινήσει. Στο επίκεντρο αυτή την περίοδο βρίσκονται οι ρότες των Δυτικών Κυκλάδων. Οι δήμαρχοι Σίφνου, Σερίφου και Μήλου, που επηρεάζονται από τις σχετικές εξελίξεις, απέστειλαν ήδη επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας ζητώντας τη δρομολόγηση τουλάχιστον ενός ακόμη δεύτερου συμβατικού πλοίου. Και ενώ ο όμιλος Ευγενίδη έχει αιτηθεί τη δρομολόγηση εκεί του νεοαποκτηθέντος Αnemos, το υπουργείο παραπέμπει στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, η ημερομηνία σύγκλισης του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Νέες εντάξεις στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

Την ένταξη επιπλέον 54.680  δικαιούχων στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ. Με τις νέες εντάξεις δίνεται δυνατότητα συνολικά σε 435.271 δικαιούχους να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους με νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% όσων έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα μέχρι σήμερα. Οι συνολικοί πόροι του προγράμματος αγγίζουν τα 287 εκατ. ευρώ.

Βλέπουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων από Fed

Αλλάζουν τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια της Fed οι διεθνείς οίκοι, έπειτα από τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι πληθωριστικές τάσεις στην αμερικανική οικονομία επιμένουν. Τόσο η Goldman Sachs όσο και η Bank of America είχαν προβλέψει δύο περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μ.β. τον Μάρτιο και τον Μάιο, ωστόσο πλέον προσθέτουν και μία τρίτη στις προβλέψεις τους, ίδιου μεγέθους, τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό επιτόκιο στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο εύρος του 5,25% με 5,5% (από το 4,5% με 4,75% που βρίσκεται σήμερα).

«Καμπανάκι» Σνάμπελ για τον πληθωρισμό

Μήνυμα στις αγορές να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για τον πληθωρισμό και –ως συνέπεια– για επιτόκια έστειλε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ. «Απέχουμε ακόμη πολύ από το να κηρύξουμε τη νίκη» κατά του πληθωρισμού, σημείωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg, επικαλούμενη την ισχύ των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές και την ταχύτερη αύξηση των μισθών. Η αντίδραση της οικονομίας στις αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να αποδειχθεί ασθενέστερη από ό,τι σε προηγούμενα επεισόδια, και αν αυτό συμβεί, «ίσως χρειαστεί να δράσουμε πιο δυναμικά», τόνισε. Η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει την αύξηση επιτοκίων κατά 0,50% και τον Μάρτιο –κάτι που η Σνάμπελ χαρακτήρισε «απαραίτητη υπό σχεδόν όλα τα εύλογα σενάρια»–, ενώ αρκετοί εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα σταματήσουν όταν το επιτόκιο φτάσει στο 3,5%. Ομως η Σνάμπελ τόνισε ότι αυτή η εκτίμηση μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή