Συρρικνώθηκε κατά 2,1% το ρωσικό ΑΕΠ το 2022

Συρρικνώθηκε κατά 2,1% το ρωσικό ΑΕΠ το 2022

Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων βοήθησαν τη Μόσχα να αποφύγει τη βαθιά ύφεση που αρκετοί προέβλεπαν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο 2,1% συρρικνώθηκε η ρωσική οικονομία στη διάρκεια του περασμένου έτους, διαψεύδοντας τις προβλέψεις ότι θα βυθιζόταν σε βαθιά ύφεση. Καθοριστικός παράγοντας για τη στήριξη ήταν βέβαια οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και κατά κύριο λόγο της ενέργειας, που εξουδετέρωσαν σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο από τις κυρώσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.  

Η εικόνα προκύπτει από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία και είναι σαφώς καλύτερη από την πρόσφατη πρόβλεψη για ύφεση 3% ακόμη και αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης. Απέχει, άλλωστε, πολύ από τις ακραίες προβλέψεις στις οποίες προέβησαν ορισμένοι οικονομολόγοι της Δύσης όταν επιβλήθηκαν στη Ρωσία οι πρώτες κυρώσεις – μιλούσαν τότε για πτώση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 10%. Τα αναλυτικά στοιχεία προδίδουν, πάντως, ότι το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχθεί το εμπόριο τόσο στον τομέα της χονδρικής όσο και στις λιανικές πωλήσεις. Στον αντίποδα βρίσκονται οι τομείς των ορυχείων, της γεωργίας, των κατασκευών και των δημοσίων δαπανών, που σημείωσαν μεγάλη αύξηση στη διάρκεια του περασμένου έτους. 

Σημειωτέον ότι από την αρχή του πολέμου και μετά οι ρωσικές πετρελαϊκές έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη εξορυκτική δραστηριότητα που έχουν αναλάβει εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Επιπλέον, όλα δείχνουν πως η αποχώρηση των δυτικών εταιρειών του κλάδου δεν έπληξε παρά ελάχιστα την εξορυκτική δραστηριότητα.   

Σχολιάζοντας σχετικά ο Ντμίτρι Πολεβόι, οικονομολόγος της Locko Bank, τόνισε πως «πρόκειται για ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά αφορά όσα έχουν συμβεί έως τώρα και αυτό που έχει σημασία πλέον είναι το μέλλον». Οπως εξήγησε, ο ίδιος εκτιμά ότι δεν υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καλλιεργούν προσδοκίες και αισιοδοξία ότι επίκειται ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας. Τόνισε, μάλιστα, πως το βασικό σενάριο της τράπεζάς του για το τρέχον έτος προβλέπει και πάλι ύφεση, αν και αρκετά μικρή, της τάξης δηλαδή της μείωσης του ρωσικού ΑΕΠ κατά 1% έως 2%.   

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ρωσίας εξακολουθεί να προσβλέπει στην επιστροφή της ρωσικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο έτος. Η Bloomberg Economics εκτιμά, πάντως, πως η ρωσική οικονομία θα χάσει 190 δισ. δολ. από το ΑΕΠ της μέχρι το 2026 σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από τον πόλεμο και με την εικόνα που θα είχε αν δεν είχε προχωρήσει ποτέ η Μόσχα στην εισβολή στην Ουκρανία.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή