Βιομηχανία: Αυξήθηκε κατά 33,1% ο κύκλος εργασιών της το 2022

Βιομηχανία: Αυξήθηκε κατά 33,1% ο κύκλος εργασιών της το 2022

Η πλήρης επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και οι αυξημένες τιμές των πωληθέντων λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο κόστος παραγωγής είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατά διψήφιο ποσοστό για δεύτερο συνεχόμενο έτος

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλήρης επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και οι αυξημένες τιμές των πωληθέντων λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο κόστος παραγωγής είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατά διψήφιο ποσοστό για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση στον δείκτη κύκλου εργασιών στην εγχώρια αγορά σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της εξωτερικής αγοράς, στοιχείο που σημαίνει ως ένα βαθμό ότι οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, διαθέτουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό σε χαμηλότερες τιμές. Η μικρότερη συγκριτικά αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς φανερώνει, βεβαίως, και πιθανή συγκράτηση των παραγγελιών, ακριβώς λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, κάτι άλλωστε που έχει αποτυπωθεί και στον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2022 με αύξηση 16,7% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021. Ο μέσος γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 33,1%, έναντι αύξησης 25,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η ενίσχυση αποδίδεται στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και στις υψηλότερες λόγω πληθωρισμού τιμές.

Ειδικά τον Δεκέμβριο του 2022 ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς ενισχύθηκε κατά 23% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε το ίδιο διάστημα μόλις κατά 6,8%. H απόκλιση αυτή παρατηρείται από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα. Ετσι, τον Σεπτέμβριο του 2022 ο δείκτης εγχώριας αγοράς αυξήθηκε κατά 34,5% σε ετήσια βάση και ο δείκτης εξωτερικής αγοράς κατά 7%, τον Οκτώβριο αυξήθηκαν αντιστοίχως κατά 28,7% και 20,5%, τον Νοέμβριο κατά 22% και 12,4%. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την S & P Global που καταρτίζει τον δείκτη PMI τον Δεκέμβριο η συρρίκνωση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εξωτερικού ήταν μεταξύ των ταχύτερων που έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021.

Εκτός από τα πετρελαιοειδή, όπου ο κύκλος εργασιών στο σύνολο της αγοράς αυξήθηκε κατά 186,8%, μεγάλες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στους ακόλουθους κλάδους τον Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021: παραγωγή προϊόντων καπνού (78,3%), κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (34,6%), κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (25,3%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή