Δεν ενθουσιάζει η επιστροφή στο γραφείο

Δεν ενθουσιάζει η επιστροφή στο γραφείο

Κύριο πλεονέκτημα της τηλεργασίας είναι ότι ο εργαζόμενος γλιτώνει τουλάχιστον μία ώρα μετακινήσεων κάθε μέρα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για τη μεγάλη επιστροφή στο γραφείο μετά το ιδιότυπο καθεστώς τηλεργασίας λόγω πανδημίας. Ομως πολλοί εργαζόμενοι δεν ενθουσιάζονται με αυτή την προοπτική, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

«Κατά κανόνα οι εργοδότες επιθυμούν περισσότερο από τους εργαζομένους την επιστροφή στις παλαιές συνήθειες», λέει ο Μπερντ Φιτζενμπέργκερ, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Αγορά Εργασίας (ΙΑΒ) στη Νυρεμβέργη. «Ομως τα επιτελικά στελέχη των επιχειρήσεων θα πρέπει να αναρωτηθούν πώς μπορεί να γίνει ελκυστικότερη η διαδικασία αυτή». Πολλοί θα προτιμούσαν να συνεχίσουν την εργασία από το σπίτι έστω λίγες ημέρες την εβδομάδα. «Για πολλούς νέους εργαζομένους μάλιστα η δυνατότητα τηλεργασίας είναι πλέον ένα από τα κύρια κριτήρια στην αναζήτηση νέου εργοδότη», αναφέρει ο Φιτζενμπέργκερ. Κύριο πλεονέκτημα της τηλεργασίας είναι ότι ο εργαζόμενος γλιτώνει τουλάχιστον μία ώρα μετακινήσεων κάθε μέρα. Αυτό προκύπτει και από διεθνή έρευνα που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό επιστημονικό δίκτυο NBER με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και του Οικονομικού Ινστιτούτου IfO με έδρα το Μόναχο.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν ότι την ημέρα που εργάζονται από το σπίτι εξοικονομούν κατά μέσο όρο 65 λεπτά. Ενα σημαντικό κομμάτι (20 λεπτά) επενδύεται και πάλι στη δουλειά, 10 λεπτά διατίθενται για δουλειές του σπιτιού, άλλα 5 λεπτά για φροντίδα παιδιών ή άλλων συγγενών, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι –30 λεπτά την ημέρα– διοχετεύεται στον προσωπικό χρόνο του καθενός, σε αθλητικές δραστηριότητες, διάβασμα ή τηλεόραση. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου για την Αγορά Εργασίας, Μπερντ Φιτζενμπέργκερ, εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται «καλύτερο συντονισμό» για να κάνουν ξανά ελκυστικό το γραφείο. «Είναι δυσάρεστο να επιστρέφεις στο γραφείο και να είσαι μόνος, όταν οι υπόλοιποι συμμετέχουν σε συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης», τονίζει. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει ρητή πρόβλεψη ποιος θα έρχεται στο γραφείο και πότε, όπως επισημαίνει. Μία καλή ιδέα θα ήταν να συνδυάζουν τα στελέχη την επιστροφή στο γραφείο με μία κοινωνική δραστηριότητα, για παράδειγμα ένα κοινό μεσημεριανό φαγητό ή μία σύσκεψη σε χαλαρή ατμόσφαιρα. Μόνο έτσι, υποστηρίζει ο Φιτζενμπέργκερ, μπορείς να επιτύχεις μία «προστιθέμενη αξία» της παρουσίας στον χώρο εργασίας.

Η Ομοσπονδιακή Ενωση Γερμανικών Εργοδοτικών Συνδέσμων (BDA) εκτιμά ότι το μέλλον της εργασίας θα συνδυάζει παρουσία στο γραφείο με εργασία από το σπίτι. Σε κάθε περίπτωση το γραφείο θα παραμείνει κομβικός χώρος για προσωπικές συναντήσεις, συνέργειες και κοινά έργα. Βέβαια ο Κρίστιαν Βίλε, υπεύθυνος του συνδικάτου για τον κλάδο υπηρεσιών στη Γερμανία, Verdi για την εργασιακή καινοτομία, σημειώνει ότι «ένας βασικός λόγος που οι εργαζόμενοι αποτραβήχτηκαν από το γραφείο τους είναι ότι θέλουν να αποφύγουν αρνητικούς παράγοντες, όπως η ένταση των θορύβων, ο ελλιπής εξοπλισμός των χώρων, η υποχρέωση να ασχολούνται με διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα». Στο σπίτι τους ασφαλώς μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα, να εργαστούν ανενόχλητοι. «Αλλά εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες στον χώρο εργασίας, τα παλαιά προβλήματα θα εμφανιστούν ξανά ακόμη πιο οξυμένα», εκτιμά, τέλος, ο Κρίστιαν Βίλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT