Στα 4,3 δισ. ευρώ οι φόροι του Φεβρουαρίου

Στα 4,3 δισ. ευρώ οι φόροι του Φεβρουαρίου

Φόρους ύψους 4,3 δισ. ευρώ καλούνται να καταβάλουν μέχρι το τέλος του μήνα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, κλείνοντας επί της ουσίας τις υποχρεώσεις του προηγουμένου έτους

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρους ύψους 4,3 δισ. ευρώ καλούνται να καταβάλουν μέχρι το τέλος του μήνα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, κλείνοντας επί της ουσίας τις υποχρεώσεις του προηγουμένου έτους. Με βάση τα ανωτέρω, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα «τρέχουν» και οι νέες υποχρεώσεις κυρίως για τις επιχειρήσεις που αφορούν τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και του ΦΠΑ. Ειδικότερα μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθούν ή να ενταχθούν σε ρύθμιση:

• Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022 συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ.

• Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό να φθάνει τα 300 εκατ.

• Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2023 και η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης θέσης σε εκούσια ακινησία. Οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας φθάνουν το 1,1 δισ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία. Σημειώνεται ότι όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία.

• Η πληρωμή του ΦΠΑ Ιανουαρίου από τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Συνολικά για το 2023 οι συνολικές εισπράξεις από φόρους προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 56,748 δισ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο όπως προαναφέρθηκε το ποσό που θα καταβληθεί υπολογίζεται σε 4,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο δεν υπάρχουν σημαντικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα τα έσοδα από φόρους να περιορίζονται στα 3,4 δισ. ευρώ. Η επόμενη δύσκολη περίοδος ξεκινάει τον Μάιο με την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023, αλλά και τον Ιούλιο που καταβάλλεται η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Μάλιστα τον Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει να εισπράξει περί τα 6,4 δισ. ευρώ.

Τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, ενώ παράλληλα «τρέχουν» και οι νέες υποχρεώσεις.

Οπως κάθε χρόνο το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι βαρύτερο για τους φορολογουμένους, καθώς καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν έναν φόρο. Το ραντεβού με την εφορία θα κοστίσει 32,361 δισ. ευρώ έναντι 25,06 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Βέβαια, τα ανωτέρω ποσά δεν αφορούν στο σύνολό τους τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, αλλά και τους έμμεσους. Μάλιστα, η κυβέρνηση όπως και το προηγούμενο έτος υπολογίζει να εισπράξει αυξημένα ποσά από τους φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν σε 32,5 δισ.

Εσοδα από ΦΠΑ

Ειδικότερα, τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 22,2 δισ. και οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,1 δισ. Ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 17,7 δισ., ενώ ο ΕΝΦΙΑ σε 2,3 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή