Σκουριές: Επανεκκινούν τα κατασκευαστικά έργα

Σκουριές: Επανεκκινούν τα κατασκευαστικά έργα

Το καλοκαίρι αναμένεται να επανεκκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες στο μεταλλείο των Σκουριών Χαλκιδικής, το οποίο έχει θέσει σε καθεστώς συντήρησης ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold από τον Νοέμβριο του 2017

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι αναμένεται να επανεκκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες στο μεταλλείο των Σκουριών Χαλκιδικής, το οποίο έχει θέσει σε καθεστώς συντήρησης ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold από τον Νοέμβριο του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο η θυγατρική του εξορυκτικού ομίλου με έδρα το Βανκούβερ, πραγματοποιεί διαγωνισμούς με αντικείμενο την επιλογή των εταιρειών που θα υλοποιήσουν τα επιμέρους έργα, όπως ο χώρος ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων.

Με το εργοστάσιο εμπλουτισμού (όπου διαχωρίζεται το εξορυσσόμενο μετάλλευμα βάσει της ποιότητας) να έχει ολοκληρωθεί, περαιτέρω εργασίες πρόκειται να ακολουθήσουν στο εσωτερικό του, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προκαταρκτικές εργασίες ανάπτυξης του υπογείου μεταλλείου. Η κυρίως κατασκευαστική δραστηριότητα, που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνει τη δημιουργία οδικού δικτύου για την πρόσβαση στις επιμέρους εγκαταστάσεις, την εκσκαφή του χώρου ανοιχτής εξόρυξης, την κατασκευή χώρου ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και την υλοποίηση έργων θεμελίωσης. Θα πραγματοποιηθούν ακόμη κανάλια απορροής υδάτων, μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης.

Οι κατασκευαστικές εργασίες των Σκουριών θα διαρκέσουν τρία χρόνια, μέχρι δηλαδή το μεταλλείο, που αποτελεί συνδυασμό υπόγειας και επιφανειακής εκμετάλλευσης, να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία. Υπολογίζεται ότι η αμιγώς φάση της κατασκευής θα δημιουργήσει 800 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα απασχολούνται μόνιμα 1.400 εργαζόμενοι. Μέχρι σήμερα η Eldorado Gold έχει επενδύσει στις Σκουριές περισσότερο από μισό δισ. ευρώ, ενώ απαιτούνται επιπρόσθετα κεφάλαια της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ για να τεθεί η μονάδα σε παραγωγική λειτουργία και να πραγματοποιείται η εξόρυξη και κατεργασία του πορφυριτικού κοιτάσματος, πλούσιου σε χρυσό (0,74 γρ./τόνο χρυσός) και χαλκό (0,49% χαλκός) που έχει εντοπιστεί.

Διαγωνισμούς πραγματοποιεί η «Ελληνικός Χρυσός» για την επι- λογή αναδόχων.

Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής (μαζί με τις Σκουριές και το –σε φάση γεωλογικής έρευνας– Στρατώνι συνιστούν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας) η εξορυκτική δραστηριότητα παραμένει, κατά βάσιν, ζημιογόνος και γι’ αυτό η Eldorado Gold παραμένει διαρκώς προσανατολισμένη στον εξορθολογισμό του κόστους. Εχοντας απορροφήσει τμήμα του προσωπικού από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών και το εργοστάσιο Στρατωνίου, που βρίσκονται σε καθεστώς συντήρησης από τα τέλη του 2021, προχωράει, μεταξύ άλλων, στην ψηφιοποίηση μέρους της λειτουργίας του μεταλλείου. Ενδεικτικά, το μεταλλείο Ολυμπιάδας διαθέτει ιδιωτικό δίκτυο κινητής επί του οποίου αναπτύσσονται εφαρμογές για την αυτοματοποίηση μέρους της εξορυκτικής διαδικασίας, τον αερισμό κατ’ απαίτηση, τον τηλεχειρισμό φόρτωσης κ.ά.

Ο περιορισμός των ζημιών στην Ολυμπιάδα είναι σύνθετη άσκηση, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση 680 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η «Ελληνικός Χρυσός» (μέσω κοινοπρακτικού δανείου από τράπεζες και Ταμείο Ανάκαμψης) θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στο έργο των Σκουριών. Η πρώτη δόση του συγκεκριμένου δανείου αναμένεται να εκταμιευθεί το προσεχές διάστημα, αφότου ολοκληρωθούν ορισμένες γραφειοκρατικού χαρακτήρα εκκρεμότητες.

Για το έργο των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ως σύνολο -το έργο των Σκουριών είναι τεχνικά και περιβαλλοντικά πλήρως αδειοδοτημένο- εκκρεμεί η έγκριση της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της οποίας η κατάρτιση υπήρξε απαραίτητη ύστερα από την επικύρωση της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή