Οι πιο πλούσιοι δεν είναι και πιο έξυπνοι

Οι πιο πλούσιοι δεν είναι και πιο έξυπνοι

Νέα έρευνα εξετάζει τη σχέση υψηλών χρηματικών απολαβών και ευφυΐας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιος κερδίζει πολλά δεν είναι σώνει και καλά μεγαλοφυής! «Το ήξερα!», θα σκεφθεί κάποιος διαβάζοντας αυτό το άρθρο, φέρνοντας στον νου του κάποιον με υπερβολικά υψηλό εισόδημα.

«Σίγουρα δεν μπορεί να είναι μόνο η νοημοσύνη που κάνει μερικούς ανθρώπους να κερδίζουν τέτοιους μισθούς!». Οι άνθρωποι που κερδίζουν απίστευτα πολλά χρήματα δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και πάρα πολύ έξυπνοι, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Ευρωπαϊκή Κοινωνιολογική Επιθεώρηση», με ερευνητές από διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, μπόρεσε να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί υποψιάζεστε. Μέχρις ενός σημείου, όντως η ευφυΐα και οι χρηματικές απολαβές συσχετίζονται. Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την οικονομική επιτυχία ενός ατόμου.

Στη συγκεκριμένη έρευνα οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 60.000 άνδρες Σουηδούς, έχοντας πρόσβαση στα εισοδήματα που δήλωναν στην εφορία, όπως και στα αποτελέσματα ενός ειδικού τεστ νοημοσύνης κατά τη διάρκεια της κατάταξής τους στον στρατό.

«Τα δεδομένα που έχουμε λάβει είναι απίστευτα», λέει ο Μαρκ Κόισνιγκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Ο ίδιος είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Αναλυτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λιντκέπιγκ στη Σουηδία.

Ενώ το ετήσιο εισόδημα είναι πιο εύκολο να καταγραφεί, η καταμέτρηση της ευφυΐας αποτελεί μια πιο περίπλοκη διαδικασία. Ολοι οι συμμετέχοντες έκαναν το ίδιο τεστ μεταξύ 18 και 19 ετών. Είναι το λεγόμενο «Armed Forces Qualification Test» (AFQT), ένα τεστ προσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων που χρησιμοποιούσε ο σουηδικός στρατός προκειμένου να αξιολογήσει τις γνωστικές ικανότητες των νεαρών ανδρών.

Ο καθηγητής Κόισνιγκ λυπάται που οι γυναίκες δεν αποτέλεσαν μέρος της μελέτης του, διότι δεν υπήρχαν αντίστοιχα δεδομένα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη μόνο δεδομένα από έτη κατά τα οποία όλοι οι Σουηδοί άνδρες έπρεπε να υποβληθούν σε αυτό το τεστ.

«Συνδέσαμε τις μετρήσεις της νοημοσύνης, κατά τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου τεστ, με τις μετρήσεις της επιτυχίας που είχαν στην αγορά εργασίας σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής τους», εξηγεί ο καθηγητής Κόισνιγκ. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως οι ερευνητές παρακολουθούν το ετήσιο εισόδημα των ανδρών για περίοδο 10 ετών, όπου οι συμμετέχοντες είναι μεταξύ 35 και 45 ετών, και από αυτό υπολογίζουν τον μέσο όρο του αντίστοιχου ετήσιου εισοδήματος.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά επίπεδα στην αγορά εργασίας», σημειώνει ο καθηγητής. Μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο εισοδήματος δεν φαίνεται να συνδέεται ο μισθός με τις γνωστικές ικανότητες. Οι άνθρωποι αρχίζουν να κερδίζουν χρήματα, χωρίς οι ερευνητές να έχουν παρατηρήσει περισσότερες γνωστικές ικανότητες. «Στο ανώτερο 50% των συμμετεχόντων βλέπουμε μια πολύ ισχυρή σύνδεση μεταξύ εισοδήματος και γνωστικών δεξιοτήτων».

Παρ’ όλα αυτά, ο σαφής αυτός συσχετισμός εξαφανίζεται όταν το εισόδημα ξεπερνάει τις 60.000 ευρώ, αναφέρει ο καθηγητής, δηλώνοντας πως η περαιτέρω αύξηση του εισοδήματος δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση των γνωστικών ικανοτήτων. Το κορυφαίο ποσοστό των συμμετεχόντων της μελέτης, όμως, δεν είναι και «τέρατα» εξυπνάδας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Κόισνιγκ, οι συμμετέχοντες με το υψηλότερο εισόδημα, της τάξης των 200.000 ευρώ, σε ποσοστό 1%, μπορεί να βγάζουν τα διπλάσια από την επόμενη ποσοστιαία μονάδα της κατάταξης, αλλά είναι και «μια ιδέα λιγότερο έξυπνοι», σύμφωνα με την D.W.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή