«Μία Γη, μία οικογένεια, ένα μέλλον»

«Μία Γη, μία οικογένεια, ένα μέλλον»

Να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα, ο πλανήτης και να αξιοποιηθεί η ψηφιακή πρόοδος για όλους

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία, οι ισχυρές επιδόσεις της Ινδίας παραμένουν ένα φωτεινό σημείο. Αρα, αρμόζει να συγκεντρωθούν στην Μπανγκαλόρ αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της «ομάδας των είκοσι» και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών. Αυτή θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά, αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί σημείο καμπής, με τον πληθωρισμό να μειώνεται και την ανάπτυξη να έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της.

Πράγματι, ενώ οι τελευταίες προβλέψεις μας δείχνουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται στο 2,9% φέτος, αναμένουμε μια μέτρια ανάκαμψη στο 3,1% το 2024. Αν κοιτάξουμε πίσω από τους τίτλους, θα δούμε τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να παρέχουν μεγάλο μέρος της δυναμικής. Αναμένουμε ότι θα αντιπροσωπεύουν περίπου τα 4/5 της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος, με την Ινδία μόνον να συνεισφέρει περισσότερο από το 15%. Πέρα όμως από τον ρόλο της ως κινητήριας δύναμης ανάπτυξης, η Ινδία βρίσκεται σε μοναδική θέση για να φέρει κοντά τις χώρες. Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, αυτή η κατευθυντήρια γραμμή είναι κρίσιμη και αποτυπώνεται όμορφα στο θέμα της προεδρίας της Ινδίας στην «ομάδα των είκοσι», το οποίο είναι «Μία Γη, μία οικογένεια, ένα μέλλον». Επιτρέψτε μου να μοιραστώ την άποψή μου για το τι αντιπροσωπεύει αυτό το πνεύμα του «ενός» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και για όλους εμάς ως παγκόσμια κοινότητα.

Πρώτον, μια οικογένεια σημαίνει αλληλεγγύη και προστασία των ευάλωτων. Στην πραγματικότητα η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη και οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές. Σε όλο τον κόσμο πολλά νοικοκυριά αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Εκατομμύρια δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος των καυσίμων για θέρμανση ή μαγείρεμα. Ενας αριθμός-ρεκόρ 349 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 79 χώρες αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά και να επικεντρώνονται σαφώς στην προστασία όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Εν τω μεταξύ, η επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο παραμένει επιτακτική. Για να φτάσουν εκεί, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν σταθεροί στην πορεία της νομισματικής σύσφιγξης.

Δεύτερον, μια Γη σημαίνει προστασία του πλανήτη μας, του σπιτιού μας δηλαδή. Ο συλλογικός μας στόχος για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας θα απαιτήσει πολιτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακατεύθυνση τρισεκατομμυρίων δολαρίων προς τα πράσινα έργα. Εδώ, οι συμβουλές και η οικονομική υποστήριξη του ΔΝΤ έρχονται για να μετριάσουν τους τεράστιους κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή για την οικονομική σταθερότητα.

Η υγεία της Γης μας είναι απαραίτητη για το μέλλον μας, αλλά όχι το μοναδικό συστατικό. Σε μια εποχή τεχνολογικού μετασχηματισμού, ο τρόπος με τον οποίο οι πολιτικοί διαχειρίζονται τις δυνατότητες της ψηφιακής προόδου μπορεί να είναι κεντρικός για ένα δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον. Η ενοποιημένη διεπαφή πληρωμών της Ινδίας συνιστά εξαιρετικό παράδειγμα τεχνολογίας, που ενισχύει την οικονομική ένταξη. Μόνο τον Ιανουάριο αυτό το επίπεδο της ψηφιακής δημόσιας υποδομής της Ινδίας επεξεργάστηκε πάνω από 8 δισεκατομμύρια συναλλαγές. Και αυτό το σύστημα επιτρέπει σε 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε αγροτικές περιοχές να συμμετέχουν σε αυτές με παλαιού τύπου κινητά τηλέφωνα.

* H Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Το άρθρο δημοσιεύεται στο ιστολόγιο του ΔΝΤ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT