Ιταλία: Κατά 25% ακριβότερη η πίτσα Μαργαρίτα τον Ιανουάριο λόγω πληθωρισμού

Ιταλία: Κατά 25% ακριβότερη η πίτσα Μαργαρίτα τον Ιανουάριο λόγω πληθωρισμού

Τα υλικά και η ενέργεια που απαιτούνται για την παρασκευή του κλασικού ναπολιτάνικου πιάτου αυξήθηκαν κατά 25% τον Ιανουάριο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η τιμή της μοτσαρέλας και του ελαιολάδου συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με το κόστος της ενέργειας να παραμένει υψηλό, το «εθνικό» φαγητό της Ιταλίας, ένα από τα κλασικά της Ιταλίας, η πίτσα Μαργαρίτα ακριβαίνει. 

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται στοιχεία των Istat (ιταλικού ινστιτούτου στατιστικής) και υπουργείου Οικονομικών, τα υλικά και η ενέργεια που απαιτούνται για την παρασκευή του κλασικού ναπολιτάνικου πιάτου αυξήθηκαν κατά 25% τον Ιανουάριο, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022 – αν και υποχώρησαν σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο που ήταν αυξημένα κατά 30%. 

Το Bloomberg αποδίδει την αύξηση σε μια σπιτική Μαργαρίτα, ψημένη σε ηλεκτρικό φούρνο, στην άνοδο της τιμής στο αλεύρι, τις ντομάτες, το τυρί μοτσαρέλα, το ελαιόλαδο κι, ασφαλώς, στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ιταλία: Κατά 25% ακριβότερη η πίτσα Μαργαρίτα τον Ιανουάριο λόγω πληθωρισμού-1
H αύξηση της Μαργαρίτας κορυφώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο – Πηγή: Bloomberg

Το κόστος αγοράς μιας έτοιμης πίτσας αυξήθηκε (μόλις) 9,6% σε σχέση με πέρυσι, καθιστώντας την εναλλακτική αυτή φθηνότερη από την παρασκευή σπιτικής πίτσας. 

Υπενθυμίζεται πως το εμβληματικό street food της Νάπολης που έγινε πανεθνικό και στη συνέχεια οικουμενικό, πήρε το όνομά της προς τιμή της βασίλισσας Μαργαρίτας της Σαβοΐας. Σύμφωνα με το θρύλο, η ίδια ενθουσιάστηκε με το ζυμάρι που συνοδευόταν από ντομάτα και τυρί που της έφτιαξε Ναπολιτάνος μάγειρας, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να της δώσει το όνομά της. 

Υποχώρηση τού πληθωρισμού

Πάντως, υποχώρηση παρουσιάζουν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού στην Ιταλία.

Η πρόβλεψη του Istat για τον πληθωρισμό του 2023 είναι 5,2%. 

Οι πόλεις της Ιταλίας, στις οποίες τον περασμένο μήνα οι τιμές των διαφόρων προϊόντων σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση, είναι:

  • Η Κατάνη της Σικελίας,
  • η Γένοβα (στην βορειοδυτική Ιταλία) και
  • το Παλέρμο, επίσης στη Σικελία.

Στη Ρώμη ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 8,9% και στο Μιλάνο κατά 10,8%.

Πηγή: Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή