Πιστώσεις 2,2 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ προς την Ελλάδα το 2022

Πιστώσεις 2,2 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ προς την Ελλάδα το 2022

Η χρηματοδοτική στήριξη για φιλικά προς το κλίμα έργα σημείωσε ρεκόρ, καλύπτοντας το 65% του συνόλου των δανείων που χορηγήθηκαν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα 2,2 δισ. ευρώ άγγιξε η συνολική χρηματοδότηση του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Ελλάδα, που υπογράφηκε το 2022, ενώ ειδικά η χρηματοδοτική στήριξη για φιλικά προς το κλίμα έργα σημείωσε ρεκόρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕπ, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στράφηκαν στην τράπεζα για να στηρίξουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις καθαρές μεταφορές και σε έργα ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης. Συνολικά, η κλιματική δράση και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα αντιστοιχούσαν στο 65% του συνόλου της χρηματοδοτικής δραστηριότητας του ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2022, ποσοστό που ισοδυναμεί με 1,4 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση για τη στήριξη της έρευνας και καινοτομίας και η χρηματοδότηση των ΜΜΕ αποτέλεσαν δύο ακόμα σημαντικούς πυλώνες της περυσινής δραστηριότητας του ομίλου ΕΤΕπ.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του 2022 η τράπεζα της Ε.Ε. ενέκρινε πρωτοφανή χρηματοδότηση ύψους 580 εκατ. ευρώ για την επέκταση του μετρό της Αθήνας. Επίσης, μεταξύ των εμβληματικών ενεργειακών έργων συγκαταλέγεται η συμφωνία διάθεσης 28,5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί ο βραχίονας του ομίλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ μπορεί να ανέλθει έως το ποσό των 35 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες και θα συμβάλει στη στήριξη της κατασκευής τριών νέων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 230 MWp στην Κοζάνη, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που στηρίζεται από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης.

Η ΕΤΕπ διαθέτει επίσης 157 εκατ. ευρώ που, σε συνδυασμό με τα 108 εκατ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), θα αξιοποιηθούν για το εμβληματικό έργο σύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Το δάνειο με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν στο τέλος του 2022 και ανακοινώθηκε στις αρχές του 2023.

Στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, 25ετές δάνειο ύψους 119 εκατ. ευρώ θα βοηθήσει έξι από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας να αναβαθμιστούν και να επεκτείνουν στρατηγικές υποδομές έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή