ΟΤΕ: Ρεκόρ δεκαετίας για τα έσοδα και τα κέρδη το 2022

ΟΤΕ: Ρεκόρ δεκαετίας για τα έσοδα και τα κέρδη το 2022

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 3,6%, σε 3,4 δισ. ευρώ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Τα υψηλότερα μεγέθη της τελευταίας δεκαετίας εμφάνισε το 2022 ο όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα. Ειδικότερα, πέρυσι έναντι του 2021, η εισηγμένη ενίσχυσε, σε ενοποιημένο επίπεδο, κατά 3,6%, σε 3,4 δισ. ευρώ τον τζίρο και κατά 4%, σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ την κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έπειτα από μισθώσεις (EbitdaAL). Τόσο ο τζίρος (3,4 δισ.) όσο και τα EbitdaAL (1,3 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα τουλάχιστον από το 2012. Επίσης, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά περίπου 10%, σε 541 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα – ταμειακά ισοδύναμα και τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνονται σε 590 εκατ. ευρώ (-6,4%) και 727 εκατ. ευρώ (-7%) αντίστοιχα.

Η κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έπειτα από μισθώσεις του ομίλου αυξήθηκε κατά 4%, σε 1,3 δισ. ευρώ.

«Ο όμιλος ΟΤΕ σημείωσε ακόμη μία χρονιά ισχυρών επιδόσεων, κατά την οποία πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει. Στην Ελλάδα, το 2022, τόσο τα έσοδα, όσο και η κερδοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 4%, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Παρότι η αβεβαιότητα αυξάνεται λόγω της μακροοικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας, και ο ανταγωνισμός εντείνεται, έχουμε όλα τα εχέγγυα για να διατηρήσουμε τη θέση μας στην αγορά, αξιοποιώντας την υπεροχή των δικτύων, των υπηρεσιών και της μάρκας μας. Θα διατηρήσουμε τις επενδύσεις μας σε υψηλά επίπεδα για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει όσον αφορά την κάλυψη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) και 5G, και θα συνεχίσουμε τη δραστηριοποίησή μας σε νέες αγορές, όπως αυτή των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσα από την πλατφόρμα payzy, αλλά και της online παραγγελίας φαγητού με το BOX. Τέλος, στο πλαίσιο της πολιτικής αμοιβών των μετόχων μας, αυξάνουμε το μέρισμα ανά μετοχή, και δεσμευόμαστε σε ένα ακόμα μεγάλο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. Σε επίπεδο τετάρτου τριμήνου, σε ετήσια βάση σύγκρισης, τα ενοποιημένα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 1,1%, σε 885,4 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 2,2%, σε 814 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων στην κινητή και στις υπηρεσίες κατασκευής έργων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ICT). Στη Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11,8% και διαμορφώθηκαν στα 73 εκατ., αντανακλώντας κυρίως τη συνεχιζόμενη επίδραση από τη μείωση στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας (MTR). Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του ομίλου παρέμεινε αμετάβλητη στα 332 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο μέγεθος αυξήθηκε κατά 3,2%, σε 332 εκατ. ευρώ. Κατά το τέταρτο τρίμηνο, ο όμιλος κατέγραψε έξοδα για αποσβέσεις και απομειώσεις 292 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 67,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αντανακλώντας ζημία απομείωσης ύψους 116 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με τις δραστηριότητες στη Ρουμανία. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 33,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 110 εκατ. ευρώ ετησίως. Εξαιρουμένου του κόστους απομείωσης, τα κέρδη προ φόρων θα είχαν ανέλθει σε 149 εκατ. ευρώ και θα ήταν αυξημένα κατά 4,4%.

Φέτος, ο ΟΤΕ τοποθετεί τις ελεύθερες ταμειακές ροές σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος, χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα, σταθερές επενδύσεις και διαρκείς βελτιώσεις στις λειτουργικές επιδόσεις. Επίσης, η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2023 θα ανέλθει σε περίπου 425 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα 250 εκατ. ευρώ (0,5765 ευρώ ανά μετοχή) και σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών περίπου 175 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT