Οι ουκρανικές επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να επιβιώσουν

Οι ουκρανικές επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να επιβιώσουν

Το 83% των εταιρειών έχει πληγεί με κάποιον τρόπο από τον πόλεμο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο και η ουκρανική εταιρεία παραγωγής τροφών για κατοικίδια, Kormotech, είχε ολοκληρώσει την ετήσια συνάντησή της. Το κλίμα ήταν καλό, οι δραστηριότητες ανθούσαν, το εργοστάσιο λειτουργούσε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και οι πωλήσεις προβλεπόταν να αυξηθούν κατά διψήφιο ποσοστό. «Είχαμε έναν καλό προϋπολογισμό», αναπολεί ο επικεφαλής και ιδρυτής της εταιρείας, Ροστισλάβ Βοβκ. Το επόμενο πρωί ήχησαν οι σειρήνες, και μολονότι είχαν σχέδιο για ενδεχόμενη επίθεση, σύντομα αποδείχθηκε εντελώς ανεπαρκές. Εκλεισε το εργοστάσιο. Οι πρώτες ύλες δεν μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα και οι παραδόσεις που κατευθύνονταν στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να βγουν έξω. Στο προσωπικό από το πολιορκημένο ανατολικό τμήμα της χώρας χρειάστηκε να γίνει εκκένωση. Οι υπάλληλοι στρατεύονταν και η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της εταιρείας, η Λευκορωσία, ήταν στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου. Οπως οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε δεκάδες χιλιάδες εταιρείες σε όλη την Ουκρανία, ο κ. Βοβκ και η ομάδα του βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με νέες και περίπλοκες ευθύνες για να διατηρήσουν μια επιχείρηση στο χάος και στον κίνδυνο του πολέμου. Πριν από τη σύρραξη ο ιδιωτικός τομέας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων χαλυβουργικών και γεωργικών βιομηχανιών της, αντιπροσώπευε το 70% του ΑΕΠ της. Το 83% των επιχειρήσεων παρουσίασε απώλειες λόγω πολέμου. Το 40% υπέστη άμεσες ζημιές, όπως ένα εργοστάσιο ή ένα κατάστημα που καταστράφηκε από έναν πύραυλο, ενώ το 25% βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της χώρας.

Η Kormotech, μια οικογενειακή επιχείρηση με 1.300 υπαλλήλους παγκοσμίως, δεν παράγει όπλα ή ντρόουν, αλλά απασχολεί ανθρώπους, παράγει εισόδημα, κερδίζει ξένο νόμισμα από τις εξαγωγές και συνεισφέρει σε έσοδα, που η κυβέρνηση χρειάζεται απεγνωσμένα για τις πολεμικές επιχειρήσεις. Φέτος, ο κ. Βοβκ και η διοικητική του ομάδα βρήκαν λόγο να πανηγυρίσουν ξανά. Οι δραστηριότητες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Να ορισμένοι λόγοι: Το εργοστάσιο της εταιρείας βρισκόταν έξω από το Λβιβ στο δυτικότερο μέρος της χώρας, κοντά στα πολωνικά σύνορα, ένα από τα ασφαλέστερα μέρη της Ουκρανίας. Τα δύο εργοστάσια στο Πριλμπίχι μπόρεσαν να ανοίξουν ξανά λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου. Μια παλαιότερη απόφαση να θέσει σε λειτουργία ένα επιπλέον εργοστάσιο στη Λιθουανία, το οποίο άνοιξε το 2020 και λειτουργούσε όλο το εικοσιτετράωρο, αποδείχθηκε ευλογία.

Η εταιρεία πουλάει τα προϊόντα της σε 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης και διατηρούσε τακτικά απόθεμα στις αποθήκες της, διάρκειας τουλάχιστον ενός μηνός στην Ουκρανία, δύο σε άλλες χώρες της Ευρώπης και δυόμισι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η εφοδιαστική αλυσίδα της Kormotech διαταράχθηκε. Πριν από τον πόλεμο, περίπου οι μισές πρώτες ύλες του, όπως το κρέας και το κοτάλευρο, προέρχονταν από το εξωτερικό. Τώρα, οι καθυστερήσεις στη διέλευση των συνόρων και οι αυξανόμενες τιμές των εισαγωγών την έκαναν να αναζητήσει εγχώριους παραγωγούς – βρήκε δύο ντόπιους που δεν είχαν παραγάγει ποτέ γεύμα για κατοικίδια και τους δίδαξε τι να κάνουν, ενώ απείχαν λιγότερο από 40 μίλια από το εργοστάσιο. Οπως αποδείχθηκε, ήταν όχι μόνο φθηνότεροι αλλά και δεν χρειάστηκε να πληρωθούν σε πολύτιμο ξένο νόμισμα. Αντί να αγοράσει 500 τόνους γεύματα από το εξωτερικό, η εταιρεία αγοράζει τώρα 100 τόνους.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή