Προς επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ

Προς επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πρόδρομο σύνθετο δείκτη υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global αναφορικά με τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο αποδείχθηκαν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα για τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν μειωθεί, τουλάχιστον στον βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια μιας σειράς θετικών στοιχείων από τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, που αποτελούν ενδείξεις ότι η οικονομία θα μπορέσει πιθανότατα να αποφύγει το ενδεχόμενο «απότομης προσγείωσης» παρά τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022, ο αντίστοιχος δείκτης ανήλθε απρόσμενα, αν και οριακά, πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022 (50,2 από 46,8 τον Ιανουάριο). Ανοδικά εξέπληξαν και τα αντίστοιχα στοιχεία από την Ευρωζώνη, με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών (52,3 από 50,3), υποστηριζόμενος από τη σημαντική βελτίωση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη S&P Global, ο δείκτης συνάδει σε γενικές γραμμές με τριμηνιαίο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης λίγο χαμηλότερα από 0,3%, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση τον χειμώνα του 2023 πιθανότατα θα διαψευστούν.

Παράλληλα με τις βελτιωμένες προοπτικές των οικονομιών, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη παραμένει σε επίπεδα πολύ ψηλότερα από τον μεσοπρόθεσμο στόχο των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενα ισχυρή αγορά εργασίας σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, συνεχίζει να τροφοδοτεί εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ακόμη πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, προκειμένου να μετριαστούν οι πληθωριστικές προσδοκίες και ο κίνδυνος αμοιβαία ανατροφοδοτούμενων αυξήσεων μισθών και τιμών.

Η προθεσμιακή αγορά προβλέπει τώρα ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούλιο, με τερματικό επιτόκιο 5,37% (έναντι 5,15% πριν από περίπου δύο εβδομάδες και 4,80% στις αρχές Φεβρουαρίου), δηλαδή συνολική περαιτέρω αύξηση 75 μ.β. έναντι 50 μ.β. που υποδηλώνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις της ίδιας της Fed, ενώ για την ΕΚΤ τιμολογείται επιπλέον συνολική αύξηση περίπου 120 μ.β.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή