H Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει τα ρομπότ-οικιακούς βοηθούς

H Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει τα ρομπότ-οικιακούς βοηθούς

Σε μία δεκαετία θα αναλάβουν καίριο ρόλο στις δουλειές του σπιτιού

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επερχόμενη επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα προκαλέσει πολλές ανατροπές, αλλά μια από αυτές θα είναι και η μείωση του χρόνου που θα διαθέτουμε για τις καθημερινές δουλειές του νοικοκυριού μας, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι εκτιμήσεις 65 εμπειρογνωμόνων για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα σε Βρετανία και Ιαπωνία και της οποίας τα πορίσματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική εφημερίδα Plos One. Οταν ρωτήθηκαν ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, απάντησαν πως έπειτα από μία δεκαετία τα ρομπότ θα αναλάβουν καίριο ρόλο στις δουλειές του σπιτιού.

Σύμφωνα, πάντως, με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, μία εξ αυτών, η Εκατερίνα Χέρτογκ, προειδοποίησε πως η βαθύτερη εισβολή του αυτοματισμού στα σπίτια των ανθρώπων, όσο κι αν εξυπηρετήσει, θα γίνει μάλλον με τίμημα την απώλεια μέρους του ιδιωτικού τους χώρου. Η κ. Χέρτογκ, καθηγήτρια θεμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προβλέπει πως η χρήση των ρομπότ θα επισπεύσει την περαιτέρω εξίσωση ανάμεσα στα δύο φύλα. Κι αυτό γιατί ακόμη και στις μέρες μας οι γυναίκες είναι αυτές που κάνουν κυρίως τις δουλειές του σπιτιού, χωρίς βέβαια καμία αμοιβή. Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, στη Βρετανία οι γυναίκες επωμίζονται περίπου διπλάσιο όγκο απλήρωτης οικιακής εργασίας από τους άνδρες, ενώ στην Ιαπωνία οι άνδρες αναλαμβάνουν λιγότερο και από το 1/5 από αυτές τις δουλειές του νοικοκυριού. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, τα ρομπότ δεν πρόκειται να διευκολύνουν την εξίσωση των ανθρώπων σε ό,τι αφορά τον ελεύθερο χρόνο τους και αντιθέτως θα διευρύνουν την ανισότητα. Κι αυτό γιατί μόνον τα εισοδηματικά ανώτερα νοικοκυριά θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να δαπανήσουν όσα θα χρειάζονται για να προσθέσουν οικιακές βοηθούς – ρομπότ στον εξοπλισμό τους.

Οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι ο χρόνος που θα διαθέτουμε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ θα μειωθεί λόγω των ρομπότ κατά 60%.

Ως προς το ποιες ακριβώς δουλειές θα μπορέσουν να αναλάβουν τα ρομπότ, οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι θα είναι πολύ μικρό το τμήμα της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων που θα τους ανατεθεί. Οι ενήλικες θα εξακολουθήσουν να βοηθούν τα παιδιά τους στο διάβασμα, θα τα συνοδεύουν στις δραστηριότητές τους και θα φροντίζουν τους ηλικιωμένους και μόλις το 28% αυτών των υποχρεώσεων θα διεκπεραιώνεται από τον αυτοματισμό. Ο χρόνος που θα διαθέτουμε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, όμως, θα μειωθεί ραγδαία και συγκεκριμένα κατά 60%, καθώς τα ρομπότ θα αναλάβουν αυτό το καθήκον. Η εν λόγω έρευνα αποτελεί εξαίρεση στις συνήθεις μελέτες για το πώς θα επηρεαστεί στο μέλλον η ζωή μας από τα ρομπότ, καθώς πολύ συνηθέστερα οι σχετικές έρευνες αφορούν τα επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης και το πόσο πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν μαζί τους. Αποτελεί, έτσι, μια ευχάριστη διάσταση του θέματος.

Οπως τονίζει, όμως, ο Guardian, η πρόβλεψη πως «σε μια δεκαετία» τα ρομπότ θα έχουν αναλάβει τις δουλειές του σπιτιού δεν είναι καινούργια. Οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν και ξαναπροβλέπουν αυτή την εξέλιξη εδώ και πολλές δεκαετίες, περίπου από τη δεκαετία του 1960. Ακόμη όμως παραμένει απλώς επιστημονική φαντασία το όραμα των ρομπότ που θα βάζουν τη σακούλα με τα σκουπίδια στον κάδο και θα μαζεύουν από το πάτωμα τα κομματάκια lego που έχει αφήσει κάποιο παιδάκι. Μάλλον είναι κάτι ανάλογο με τα αυτοκινούμενα οχήματα για τα οποία επίσης μιλούν επί χρόνια οι ειδικοί, αλλά δεν έχουν ακόμη φθάσει στο σημείο να μπορούν να κινηθούν με επάρκεια στο απρόβλεπτο περιβάλλον των δρόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή