Κρίσιμος ο ρόλος του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα

Κρίσιμος ο ρόλος του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα

Σαφή διαφοροποίηση από τις προβλέψεις στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για μείωση του φυσικού αερίου κατά 50% το 2030 εξέφρασε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κοζάνη στο πλαίσιο της έναρξης κατασκευής του αγωγού Δ. Μακεδονίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή διαφοροποίηση από τις προβλέψεις στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για μείωση του φυσικού αερίου κατά 50% το 2030 εξέφρασε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κοζάνη στο πλαίσιο της έναρξης κατασκευής του αγωγού Δ. Μακεδονίας.

«Το ΕΣΕΚ είναι ακόμη ένα προσχέδιο, πολύπλοκο, που είναι υπό συζήτηση και συμμετέχουμε κι εμείς στην αρμόδια επιτροπή. Εμείς πιστεύουμε αυτό που λέει η Ε.Ε. Οτι το φυσικό αέριο θα καλύπτει σημαντικό μέρος του μείγματος ενέργειας τις επόμενες δύο δεκαετίες», είπε η κ. Γκάλη. «Οχι ότι δεν πιστεύουμε στις ΑΠΕ. Ισα ίσα θα αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες, αλλά χρειάζονται έναν ισχυρό εταίρο, το φυσικό αέριο, και κάτι από αποθήκευση γιατί, όπως ξέρετε, η αιολική ενέργεια δεν είναι σταθερή», συμπλήρωσε.

Η ίδια αναφέρθηκε και στις υποδομές του ΔΕΣΦΑ για τη μεταφορά υδρογόνου. Ο αγωγός που εγκαινιάστηκε χθες είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη που θα μεταφέρουν 100% υδρογόνο.

Η νέα συμφωνία στον κλάδο των εταιρειών ακινήτων

Η δημιουργία ενός ισχυρότερου πόλου μεταξύ των μικρών εταιρειών του κλάδου των ΑΕΕΑΠ αποτελούσε ζητούμενο για αρκετά χρόνια. Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και πλέον και η αύξηση του κόστους δανεισμού έχουν αποδυναμώσει τους πιο αδύναμους του κλάδου, από πλευράς μεγέθους.

Κάπως έτσι, ο «γάμος» ανάμεσα στην Briq Properties του ομίλου Φέσσα και στην Intercontinental International της οικογένειας Χαλικιά αποτέλεσε μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Ο εξ Αμερικής ορμώμενος ομογενής επενδυτής δεν μετέφερε ποτέ την έδρα των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα, επιλέγοντας έμπιστα στελέχη για να «τρέξουν» την ελληνική εταιρεία ακινήτων που δημιούργησε, αποκτώντας ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας.

Το μοντέλο αυτό δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς περαιτέρω «συμμαχίες». Αλλωστε, η πλευρά Χαλικιά μάλλον προτιμούσε να αποτελεί παθητικό επενδυτή σε ένα μεγαλύτερο σχήμα, αποκομίζοντας, εν τω μεταξύ, και τις σχετικές υπεραξίες από την αρχική της επένδυση.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή