Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10ετίας οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10ετίας οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό οδηγούσαν τις αποδόσεις της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών την Τρίτη, ενώ οι προσδοκίες για την κορύφωση του επιτοκίου καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκαν σχεδόν στο 4%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε απροσδόκητα στο 7,2% τον Φεβρουάριο από 7,0% τον Ιανουάριο.

Οι τιμές καταναλωτή της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 6,1% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, με ταχύτερο ρυθμό από το 5,9% τους 12 μήνες έως τον Ιανουάριο, και πάνω από το 5,7% που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η απόδοση του 10ετους γερμανικού ομολόγου DE10YT=RR αυξάνονταν κατά 5,5 μονάδες βάσης στο 2,64%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 στο 2,662%.

«Πιθανώς θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο για να δούμε την κορύφωση του πληθωρισμού στη Γαλλία και μέχρι το καλοκαίρι για να δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται πραγματικά», είπε σε ενημερωτικό σημείωμα το τμήμα ανάλυσης της ING με επικεφαλής τον Padraig Garvey.

Ο βασικός δείκτης αγοράς για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες της ευρωζώνης έφτασε σε νέο υψηλό 9 μηνών στο 2,4825% EUIL5YF5Y=R.

Το γερμανικό 2ετές ομόλογο DE2YT=RR, πιο ευαίσθητο στις επιτοκιακές προσδοκίες, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό από τον Οκτώβριο του 2008 στο 3,161% ενώ τελευταία σημείωσε άνοδο 7 μονάδων βάσης στο 3,133%.

Το προθεσμιακό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο του ευρώ (ESTR) της ΕΚΤ Δεκεμβρίου 2023 αυξήθηκε στο 3,835% μετά την άνοδο στο 3,875%, επίπεδο που συνεπάγεται επιτόκιο καταθέσεων στο 3,975% μέχρι το τέλος του έτους. EUESTECBF=ICAP

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να οδηγούν τις αγορές», δήλωσε ο Massimiliano Maxia, ανώτερος ειδικός σταθερού εισοδήματος στην Allianz Global Investors.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου IT10YT=RR σημείωνε άνοδο 8 μονάδων βάσης στις 4,498% αφού προηγουμένως έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιανουαρίου στο 4,549%.

Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT