Απροσδόκητο άλμα των τιμών στη Γαλλία και στην Ισπανία

Απροσδόκητο άλμα των τιμών στη Γαλλία και στην Ισπανία

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία ενισχύ- θηκε στα επίπεδα ρεκόρ του 7,2% τον Φεβρουάριο.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπάντεχη αύξηση εμφάνισε ο πληθωρισμός στη Γαλλία και στην Ισπανία, δημιουργώντας σύγχυση, ενώ το τελευταίο διάστημα τα στοιχεία σε όλη την Ευρωζώνη έδειχναν μια τάση αποκλιμάκωσης των τιμών. Επειτα από την ανακοίνωση των δεικτών τιμών καταναλωτή στη δεύτερη και στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, οι συναλλασσόμενοι στις διεθνείς κεφαλαιαγορές στοιχηματίζουν τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές, εκτιμώντας μάλιστα ότι το κόστος χρήματος στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αυξηθεί στο 4%, για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γαλλία ενισχύθηκε στα επίπεδα ρεκόρ του 7,2% τον Φεβρουάριο, διότι οι τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών αυξήθηκαν. Στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 6,1% τον ίδιο μήνα. Οι προβλέψεις των αναλυτών ήθελαν τον πληθωρισμό να παραμένει αμετάβλητος στο 7% στη Γαλλία τον Φεβρουάριο και να επιβραδύνεται στην Ισπανία, όπως αναφέρουν το moneyreview.gr και το Bloomberg.

Τα υψηλότερα των προβλέψεων στοιχεία για τις τιμές κάνουν βέβαιη την αύξηση στα επιτόκια κατά 50 μονάδες, που θεωρείται πως θα κάνει η ΕΚΤ στη συνεδρίασή της εντός Μαρτίου, και ενισχύουν τις φωνές όσων ζητούν ακόμη περισσότερες κινήσεις ώστε να τεθούν οι τιμές υπό έλεγχο. Οι χρηματιστές έχουν αρχίσει να ποντάρουν ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί τελικά σε υψηλότερα επίπεδα από το 3,5% που προέβλεπαν στις αρχές του έτους. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 2,5% και δεν έχει ανέλθει ποτέ στο 4%. Ομως, πέραν της ΕΚΤ, ο αναπάντεχα υψηλός πληθωρισμός αποτελεί πονοκέφαλο και για τους πολιτικούς, έστω και αν τα στοιχεία σε Γαλλία και Ισπανία είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα της Ευρωζώνης.

Στη Γαλλία η υψηλότερη αύξηση στις τιμές καταναλωτή που έχει καταγραφεί εδώ και μία ολόκληρη γενιά εξελίσσεται σε όλο και μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει μεγάλες αντιδράσεις για το σχέδιό του σχετικά με το συνταξιοδοτικό. Η γαλλική κυβέρνηση ξόδεψε πέρυσι τεράστια ποσά για να περιορίσει το αρχικό ενεργειακό σοκ, όμως οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά την ανάγκασαν να πάρει πίσω κάποια από τα μέτρα στήριξης. Και την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός εξαπλώνεται σε προϊόντα και υπηρεσίες όπου το κράτος έχει μικρότερα περιθώρια παρέμβασης. Στην Ισπανία, τέλος, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ πιέζεται να κρατήσει τις τιμές υπό έλεγχο σε μια χρονιά εκλογικής αναμέτρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή