Ο κίνδυνος ύφεσης το 2023 δεν έχει εκλείψει

Ο κίνδυνος ύφεσης το 2023 δεν έχει εκλείψει

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα καθιστά δύσκολη την ομαλή προσγείωση της οικονομίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αρχή του έτους οι εξέχοντες αναλυτές δείχνουν περισσότερο σίγουροι πως η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν μια ήπια προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία ή ακόμη και να αποφύγουν εντελώς μία κυκλική επιβράδυνση. Υπό το πρίσμα αυτό, οι πληθωριστικές πιέσεις θα εκτονωθούν σύντομα, επιτρέποντας στους αρμόδιους φορείς να σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και στη συνέχεια να αρχίσουν να τα μειώνουν αργότερα το 2023 ή στις αρχές του 2024. Τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης και η αύξηση των ονομαστικών μισθών θα στηρίξουν τις δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο ενδιάμεσο διάστημα, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει την πρόσφατη ήπια πορεία της. Ο πολύ μεγαλύτερος τομέας υπηρεσιών θα παρέχει συνεχή ρυθμό, ενώ ο μικρότερος και πιο ενεργοβόρος μεταποιητικός τομέας θα περάσει από μια κυκλική προσαρμογή για την εκκαθάριση των πλεοναζόντων αποθεμάτων. Αν και αυτό το αισιόδοξο σενάριο είναι εύλογο, παραμένει λιγότερο πιθανό από το να εισέλθει η οικονομία σε μια σημαντική και εκτεταμένη κυκλική επιβράδυνση ή πλήρη ύφεση κατά τη διάρκεια του 2023. Η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή δεν ήταν υψηλότερη τον Δεκέμβριο του 2022 από ό,τι ήταν δώδεκα μήνες νωρίτερα τον Δεκέμβριο του 2021, διότι οι δαπάνες για εμπορεύματα μειώθηκαν υπό την πίεση του υψηλού πληθωρισμού και των υπερβολικών αποθεμάτων.

Η επιβράδυνση της μεταποίησης είναι σε εναρμόνιση με την έναρξη των προηγούμενων υφέσεων το 2001, το 2008 και το 2020, αλλά και με τις επιβραδύνσεις στα μέσα του κύκλου το 2013 και το 2015, μετά τις οποίες η οικονομία επιταχύνθηκε εκ νέου. Η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και των εμπορευματικών μεταφορών ήταν πιο σοβαρή, διότι οι κατασκευαστές και όσοι είχαν τα δίκτυα διανομής προσπάθησαν να περιορίσουν τα πλεονάζοντα αποθέματα έπειτα από υπερβολικές παραγγελίες ως αποτέλεσμα των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας το 2020 και το 2021. Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου μειώθηκε σχεδόν 3% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με το ολλανδικό γραφείο Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής. Αυτή η απότομη περιστολή των εμπορικών συναλλαγών έχει συσχετιστεί μόνο με την έναρξη μιας ύφεσης, σε αντίθεση με μια επιβράδυνση στα μέσα του κύκλου και δείχνει τη σοβαρότητα της κυκλικής συρρίκνωσης στην εμπορευματική πλευρά της οικονομίας. Τέλος, σε παλαιότερη εποχή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνήθως ανταποκρίνονταν με μια προσωρινή διακοπή των αυξήσεων των επιτοκίων ή ακόμη και μειώνοντάς τες. Σήμερα η τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το προσεχές εξάμηνο κατά 75 μ.β., επιπλέον των 450 μ.β. των προηγούμενων κινήσεών της το τελευταίο 12μηνο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή