Φορολογικές υποχρεώσεις κατοίκων εξωτερικού

Φορολογικές υποχρεώσεις κατοίκων εξωτερικού

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα ως φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού φορολογούνται στην Ελλάδα και έχουν υποχρέωση για υποβολή δήλωσης μόνο για τα εισοδήματα που προκύπτουν στη χώρα μας. Αυτό ισχύει τόσο για τους Ελληνες που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό λόγω μετοικεσίας όσο και για τους αλλοδαπούς.

Συνεπώς, ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού θα φορολογηθεί με βάση την εσωτερική μας νομοθεσία π.χ. για τα ενοίκια που εισπράττει από ακίνητα εντός Ελλάδος, για μερίσματα από μετοχές ελληνικών εταιρειών, για κέρδη από συμμετοχές σε ημεδαπές ΕΠΕ, ΙΚΕ, προσωπικές εταιρείες, για τόκους καταθέσεων σε ημεδαπές τράπεζες, για μισθούς από εργοδότη/επιχείρηση εγκατεστημένη στη χώρα μας κ.λπ.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο αποκτών το εισόδημα είναι κάτοικος χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας / ΣΑΔΦ (όλες οι χώρες της Ε.Ε., του ΕΟΧ, ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα κ.λπ.), θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας σύμβασης.

Αν και όλες οι διμερείς συμβάσεις δεν είναι όμοιες, στην πλειονότητά τους προβλέπουν συνήθως ότι π.χ. τα έσοδα από ακίνητα φορολογούνται στη χώρα όπου βρίσκεται το ακίνητο, τα μερίσματα, οι τόκοι και τα δικαιώματα υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου (με συγκεκριμένους συντελεστές) στη χώρα που προκύπτουν, τα έσοδα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας φορολογούνται μόνο στη χώρα φορολογικής κατοικίας του επαγγελματία, εκτός εάν αυτός έχει μόνιμη επαγγελματική βάση στην Ελλάδα, κ.λπ.

Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού δεν δικαιούνται τις μειώσεις φόρου για το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που αποκτούν στην Ελλάδα, εκτός εάν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ε.Ε. ή ΕΟΧ και αποκτούν τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου εισοδήματος στην Ελλάδα ή αποδεικνύουν ότι το φορολογητέο εισόδημά τους είναι τόσο χαμηλό ώστε θα δικαιούνταν μείωση του φόρου δυνάμει της φορολογικής νομοθεσίας του κράτους της κατοικίας τους.

Περαιτέρω, ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού θα πρέπει να εξετάσει με βάσει τη φορολογική νομοθεσία της χώρας της φορολογικής του κατοικίας εάν υποχρεούται να δηλώσει και εκεί το εισόδημα που απέκτησε στην Ελλάδα. Σε αυτή τη (συνήθη) περίπτωση, θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα πίστωσης του φόρου που καταβλήθηκε στη χώρα μας για το εισόδημα αυτό, έναντι του φόρου που οφείλεται στην αλλοδαπή.

Από την άλλη, εφόσον ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα, δεν έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στη χώρα μας.

Τονίζεται ότι για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού δεν ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης, συνεπώς ένα τέτοιο πρόσωπο δεν θα φορολογηθεί για το τεκμαρτό έσοδο που προκύπτει από τη διατήρηση π.χ. αυτοκινήτου ή παραθεριστικής οικίας στην Ελλάδα. Επίσης, στα πρόσωπα αυτά δεν εφαρμόζονται ούτε τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, οχήματα κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας (π.χ. τόκοι καταθέσεων).

Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού με φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα οφείλουν να ορίσουν φορολογικό εκπρόσωπο με φορολογική κατοικία και διεύθυνση στην Ελλάδα, ο οποίος θα λαμβάνει την αλληλογραφία τους με τη φορολογική διοίκηση. Ο φορολογικός εκπρόσωπος δεν φέρει καμία ευθύνη για την εκπλήρωση ή μη των φορολογικών υποχρεώσεων του φορολογικού κατοίκου εξωτερικού. Ωστόσο, με τη νέα εγκύκλιο 2010/2023 διευκρινίστηκε ότι οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής δύνανται να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ακόμη κι αν δεν έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν: α) επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους (e-mail και τηλέφωνο) στο myAADE και β) επιβεβαιώσει ή/και τροποποιήσει κατά την υποβολή της δήλωσης τα στοιχεία της φορολογικής τους κατοικίας (χώρα, διεύθυνση και αριθμός φορολογικής ταυτοποίησης τους στη χώρα φορολογικής τους κατοικίας).

Σε περίπτωση μεταβολής της χώρας φορολογικής τους κατοικίας, οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής υποχρεούνται να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από τη νέα χώρα της φορολογικής τους κατοικίας προκειμένου να ενημερωθεί το μητρώο τους.

* Η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνη του φορολογικού τμήματος της Accounting Solutions A.E.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή