Μπλόκο στο TikTok από την Κομισιόν

Μπλόκο στο TikTok από την Κομισιόν

Ζήτησε οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τα κινητά τους το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου – Αντίστοιχη απαγόρευση και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις μπλοκάρουν την κινεζική εφαρμογή TikTok στα υπηρεσιακά κινητά. Γιατί ωστόσο ο διεθνής αναβρασμός έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις; Με μια πρώτη ματιά, το TikTok αποτελεί μια ακίνδυνη και κοινότοπη εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Οποιος κληθεί να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο κοινωνικό μέσο δικτύωσης απολαμβάνει μια ατελείωτη ροή διασκεδαστικών μουσικών βίντεο, χορευτικών, συνταγών μαγειρικής και συμβουλών ομορφιάς. Οπως συμβαίνει και με το Instagram, το Twitter και το Facebook, ένας αλγόριθμος αξιολογεί κάθε φορά τον τρόπο χρήσης του κοινωνικού μέσου από τον εκάστοτε χρήστη, ώστε να εντοπίσει το περιεχόμενο που είναι πολύ πιο πιθανό να τον ενδιαφέρει. Για την εφαρμογή TikTok, ωστόσο, που προέρχεται από την Κίνα, υπάρχει εντεινόμενη ανησυχία για το πώς αξιοποιούνται αυτά τα δεδομένα αλλά και πώς η ίδια η εφαρμογή θα μπορούσε να τα καταχράται για να επηρεάσει ή να κατασκοπεύσει τους χρήστες. Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της πρέπει να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τις κινητές συσκευές τους το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε επίσης σε αντίστοιχη απαγόρευση, ενώ το ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και Καναδά. Η δημοφιλής εφαρμογή, η οποία γνώρισε αλματώδη άνοδο τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται από περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Το TikΤok ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, η οποία αρνείται τις αιτιάσεις πως το κινεζικό κράτος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στην εφαρμογή. «Δεν έχουμε λάβει ούτε ένα αίτημα δεδομένων από την κινεζική κυβέρνηση από τότε που ξεκίνησαν οι εκθέσεις διαφάνειας το 2019», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, τον Νοέμβριο. Το περιεχόμενο που εμφανίζεται, αλλά και αυτό που δεν εμφανίζεται κατά τη χρήση της εφαρμογής, αποτελεί ένα ακόμη σημείο για το οποίο ασκείται έντονη κριτική. Ενα βίντεο που διαγράφηκε το 2019 προκάλεσε σάλο. Στο συγκεκριμένο βίντεο εμφανιζόταν μια 17χρονη, η οποία αρχικά έδινε συμβουλές μακιγιάζ, εν συνεχεία, όμως, κατήγγειλλε την καταπίεση του Πεκίνου στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων που διαμένουν στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Ερευνα του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD τον Μάρτιο του 2022 αποκάλυψε πως το TikΤok χρησιμοποίησε φίλτρα στη Γερμανία, τα οποία μπλοκάρουν περιεχόμενο με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, όπως για παράδειγμα «ΛΟΑΤΚΙ», «σεξ», «ναζισμός» και το όνομα της Κινέζας τενίστριας Πενγκ Σουάι, η οποία κατηγόρησε τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας, Zανγκ Γκαολί, για σεξουαλική επίθεση. Η εφαρμογή υποσχέθηκε «ενδελεχή έρευνα» ύστερα από αυτή τη δημοσίευση.

Μεταξύ άλλων, οι επαναξιολογήσεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική αναφορικά με την εφαρμογή, τέθηκαν σε ισχύ ως μέτρο αντίδρασης σε νέα κατευθυντήρια γραμμή προστασίας δεδομένων, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο από την ίδια την εταιρεία. Η ειρωνεία έγκειται στο ότι πρόθεσή της ήταν να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον χειρισμό των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών, τα οποία αποθηκεύονται σε διακομιστές στις ΗΠΑ και στη Σιγκαπούρη. Θα έπρεπε μάλιστα να επιτρέπεται η πρόσβαση «ορισμένων υπαλλήλων» στα δεδομένα αυτά και σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, υποστηρίζει η εταιρεία. Το γεγονός πως το TikTok αποκάλυψε απροκάλυπτα πως τα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών μεταφέρονται στην Κίνα, τέλος, προκάλεσε την αγανάκτηση της Δύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή