Μείωση των μέτρων στήριξης και έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις ζητάει η Κομισιόν

Μείωση των μέτρων στήριξης και έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις ζητάει η Κομισιόν

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Την επόμενη εβδομάδα, στις 13-14 Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα, καθώς και τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. Το βασικό ερώτημα για τους υπουργούς Οικονομικών είναι αν μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του Βερολίνου, των Βρυξελλών και των υπόλοιπων κυβερνήσεων και να υιοθετήσουν σειρά συμπερασμάτων. Αν το πράξουν, οι ηγέτες της Ε.Ε. ενδέχεται να συζητήσουν τα συμπεράσματα στη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Μαρτίου.

Ο σταδιακός περιορισμός των μέτρων στήριξης στο 40% των οικονομικά ασθενέστερα πολιτών της Ε.Ε. με στόχο η συνολική δαπάνη από το 1,2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. που έφθασε το 2022 να μειωθεί στο 0,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ είναι μια βασική παράμετρος των «μεταβατικών» κατευθυντηρίων γραμμών για τη δημοσιονομική πολιτική το 2024, την οποία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Πάολο Τζεντιλόνι τόνισαν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για το 2024, οι οποίες θα εξειδικευθούν για κάθε χώρα τον Μάιο, αποτελούν μια «γέφυρα» από τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες στο αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας που ακόμη βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης, με στόχο τα κράτη-μέλη να μπορούν να συντάξουν τα αναθεωρημένα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Κρίσιμη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Στις γενικές κατευθύνσεις υπάρχουν αυτές που αφορούν το χρέος και το έλλειμμα για τα κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι το χρέος θα πρέπει να παραμείνει σε καθοδική πορεία για τα κράτη-μέλη με πολύ υψηλό ποσοστό χρέους όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ή να παραμένει σε «συνετό επίπεδο» για τα κράτη με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, η γενική κατεύθυνση είναι η μείωση σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Στις κατευθύνσεις για το 2024 η Επιτροπή τονίζει τη σημασία του σταδιακού περιορισμού, μέχρι μηδενισμού, των μέτρων στήριξης της οικονομίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Τόσο ο κ. Ντομπρόβσκις όσο και ο κ. Τζεντιλόνι έθεσαν ως στόχο τον περιορισμό του κόστους των μέτρων στήριξης των οικονομιών της Ε.Ε. από το 1,2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. στο 0,3% του ΑΕΠ της Ε.Ε., με στόχο τη δημιουργία κινήτρων εξοικονόμησης ενέργειας, την ταχύτερη δημοσιονομική πολιτική των κρατών-μελών και την ταχύτερη καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, και ειδικά του δομικού, που βρίσκεται σε ανοδική πορεία στην Ευρώπη. Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι με δεδομένη την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας θα πρέπει η στήριξη να περιοριστεί στο 40% των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών της Ε.Ε. που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας. Στα νέα στοιχεία των κατευθυντήριων γραμμών σε σχέση με το 2023 τονίζεται επίσης ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια στη συνέχιση των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο και να διασφαλίζουν την αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ιδίως για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Επιπλέον, η Επιτροπή αναφέρει πως θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που θα ανακοινώσει τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή