Θετικά σημάδια για τον τουρισμό το 2023

Θετικά σημάδια για τον τουρισμό το 2023

Αύξηση των αφίξεων και των προκρατήσεων στα ξενοδοχεία το πρώτο δίμηνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eυοίωνες παραμένουν οι προοπτικές του τουρισμού για το 2023, παρά τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και την αβεβαιότητα, λόγω του πολέμου, που εξακολουθεί να μαίνεται στην επικράτειά της, υποστηρίζει το εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος), ο ελληνικός τουρισμός ανέκαμψε σημαντικά το προηγούμενο έτος, πλησιάζοντας για πρώτη φορά τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις του 2019. Οι διεθνείς ταξιδιωτικές αφίξεις και οι εισπράξεις (συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας) ανήλθαν σε 27,8 εκατομμύρια και 17,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα και υπολείπονται μόλις κατά 11,2% και 3% έναντι των αντίστοιχων μεγεθών του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το αποτέλεσμα ήταν οι εξαγωγές υπηρεσιών να συνεισφέρουν θετικά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,9%, το 2022. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι φθινοπωρινές επιδόσεις ήταν πολύ καλές και μάλιστα οι εισπράξεις του Οκτωβρίου υπερέβησαν αυτές του αντίστοιχου μήνα του 2019 κατά 3,3%. Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και ΗΠΑ ήταν οι κυριότερες χώρες προέλευσης, κατέγραψαν την ισχυρότερη αύξηση και αντιπροσώπευσαν το ήμισυ των εισπράξεων του 2022, έναντι 43% το 2019.

Τονίζεται, επίσης, ότι η ανάκαμψη των αφίξεων στη χώρα μας ήταν ισχυρότερη σε σύγκριση με σημαντικούς ανταγωνιστές της Ελλάδας στη Μεσόγειο. Σχετικά με το 2023, το δελτίο επικαλείται τις ιδιαίτερα θετικές αρχικές ενδείξεις. Κατά το πρώτο δίμηνο οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στον αερολιμένα Αθηνών ήταν 4,3% περισσότερες από τις αντίστοιχες του 2019. Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport για τον Ιανουάριο, ήταν κατά 0,8% περισσότερες σε σύγκριση με αυτές του Ιανουαρίου 2019. Οι προκρατήσεις ξενοδοχείων από τις αρχές του έτους έως τις 19 Φεβρουαρίου ξεπερνούν τις αντίστοιχες του 2019. Το δελτίο επισημαίνει πάντως και μια σημαντική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί: τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία. Επικαλείται έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, σύμφωνα με την οποία το 2022 οι ελλείψεις στα ξενοδοχεία αντιστοιχούσαν στο 23% των θέσεων που προβλέπονται στο οργανόγραμμά τους ή σε 60.200 εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή