ΗΠΑ: Φόρο 25% στους πλούσιους προτείνει ο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Φόρο 25% στους πλούσιους προτείνει ο Μπάιντεν

Μικρές οι πιθανότητες το σχέδιο να ψηφιστεί από το Κογκρέσο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρο 25% προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τους δισεκατομμυριούχους της υπερδύναμης, τους μεγαλοεπενδυτές, αλλά και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόκειται για τη συνολική πρόταση που υπέβαλε στο Κογκρέσο και αφορά τις προτεραιότητες στη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες. Την είδηση ανέφεραν στο Bloomberg πηγές του Λευκού Οίκου, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες. Το σχέδιο προβλέπει σχεδόν διπλασιασμό του συντελεστή φόρου στις αποδόσεις κεφαλαίου και τις αποδόσεις επενδύσεων, ώστε να φτάσει στο 39,6% από το υφιστάμενο 20%. Προβλέπει, επίσης, άλλους φόρους εισοδήματος για τους βαθύπλουτους Αμερικανούς και τους επιχειρηματικούς ομίλους που παρουσιάζουν υψηλή κερδοφορία. Οπως πάντως επισημαίνει το Bloomberg, η πρόταση Μπάιντεν, που εντάσσεται στο οικονομικό του πακέτο το γνωστό με την επωνυμία «Ας ξαναχτίσουμε καλύτερα την Αμερική», έχει πολύ μικρές πιθανότητες να ψηφιστεί από το Κογκρέσο. Ιδιαιτέρως τώρα που οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν πέτυχε να υπερψηφιστεί αντίστοιχο νομοσχέδιο που προέβλεπε αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους, ούτε όταν οι Δημοκρατικοί είχαν τον έλεγχο στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Πέτυχε μόνον μια ήπια εκδοχή του πακέτου στήριξης του ενεργειακού τομέα και της πολιτικής δημόσιας υγείας, του γνωστού και επίμαχου IRA. Παράλληλα επίκεινται σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις για τα θέματα που επανέρχονται τακτικά στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και αφορούν το όριο του χρέους της υπερδύναμης και το όριο των δημοσίων δαπανών για το τρέχον έτος, καθώς και την οικονομική πλατφόρμα για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπάιντεν ενόψει των νέων βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, οι προτάσεις των Δημοκρατικών προδίδουν, μεταξύ άλλων, την αποφασιστικότητά τους να μειώσουν το έλλειμμα, καθώς προβλέπουν μείωση του συνολικού προϋπολογισμού της υπερδύναμης κατά 3 τρισ. δολ. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως με την αύξηση των εσόδων μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αντιπροσωπεύουν, άλλωστε, μια δημοφιλή στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης και την επαναφορά των φόρων στα δημοφιλή επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ. Η αύξηση των φόρων στους πλούσιους και τους μεγάλους και κερδοφόρους επιχειρηματικούς ομίλους αποτελεί πάγιο αίτημα μεγάλου μέρους της αμερικανικής κοινής γνώμης εδώ και χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή