Ρεκόρ τζίρου και κερδοφορίας για τον όμιλο Viohalco το 2022

Ρεκόρ τζίρου και κερδοφορίας για τον όμιλο Viohalco το 2022

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 30% σε ετήσια βάση, σε 7 δισ. ευρώ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ εσόδων και κερδών εμφάνισε ο όμιλος Viohalco κατά τη χρήση του 2022. Οι καλές αυτές επιδόσεις αποδίδονται στην ισχυρή ζήτηση, παγκοσμίως, για τα προϊόντα του κλάδου χαλκού και αλουμινίου του ομίλου, όπως και στη σημαντική αύξηση των ανεκτέλεστων παραγγελιών για τους κλάδους καλωδίων και σωλήνων χάλυβα. Ως δύο 100% ανακυκλώσιμα μέταλλα, ο χαλκός και το αλουμίνιο στηρίζουν την παγκόσμια στροφή στη βιωσιμότητα, τροφοδοτώντας και την άνοδο της ζήτησης για τα προϊόντα της θυγατρικής του ομίλου Viohalco, Elvalhalcor. Πέρυσι, υψηλούς διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, ετησίως, εμφάνισε και ο κλάδος ακινήτων της Viohalco της οποίας η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων έχει αποφασίσει τη διανομή μεικτού μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Ειδικότερα, πέρυσι, ετησίως, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 30%, σε 7 δισ. ευρώ λόγω των αυξημένων τιμών πώλησης. Τα ενοποιημένα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων (Ebitda) ενισχύθηκαν κατά 52%, στα 649 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της ανόδου του κύκλου εργασιών και των υψηλότερων περιθωρίων κερδοφορίας. Επίσης, το 2022 έναντι του 2021, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 375 εκατ. ευρώ (+36%), ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 266 εκατ. ευρώ (+36,4%).

«Το 2022, οι εταιρείες της Viohalco διατήρησαν τη θετική δυναμική τους και κατέγραψαν ισχυρές επιδόσεις. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 30% και ανήλθε σε 6.986 εκατ. ευρώ, ενώ το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο Ebitda ανήλθε σε 649 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 52% έναντι του 2021. Αυτή η αύξηση, η οποία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια ενός έτους με γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, καταδεικνύει τη δυναμική και την ανθεκτικότητα του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου της Viohalco. Αποτυπώνει επίσης τη μακροπρόθεσμη ισχυρή ζήτηση για προϊόντα των εταιρειών της Viohalco, χάρη στις παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Μελλοντικά, αναμένεται ότι το διαφοροποιημένο και βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο της Viohalco θα βοηθήσει αποτελεσματικά τις εταιρείες του oμίλου, προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους σε νέες και υφιστάμενες αγορές, διασφαλίζοντας την επιτυχημένη πορεία της Viohalco κατά τα επόμενα έτη», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Viohalco, Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος.

Ο όμιλος διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ύψους 1,35 δισ. ευρώ και 670 εκατ. ευρώ στους κλάδους καλωδίων και σωλήνων χάλυβα αντίστοιχα.

Ανά επιμέρους κατηγορίες, ο βιομηχανικός τομέας που αντιπροσωπεύει τις δραστηριότητες αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, σωλήνων χάλυβα, χάλυβα και τεχνολογίας, εμφάνισε τζίρο 6,955 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 377 εκατ. ευρώ. H αναπροσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (α-EBITDA) του βιομηχανικού τομέα αυξήθηκε 52%, λόγω της ενίσχυσης του κύκλου εργασιών και των αυξημένων περιθωρίων κερδοφορίας, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) αυξήθηκαν κατά 30% έναντι του 2021.

Ο όμιλος διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ύψους 1,35 δισ. ευρώ και 670 εκατ. ευρώ στους κλάδους των καλωδίων και των σωλήνων χάλυβα αντίστοιχα.

Στον τομέα ακινήτων, το 2022 η Noval Property πρόσθεσε 21 νέα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της, εμφανίζοντας αξία περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων και συμμετοχών συμπεριλαμβανομένων μακροχρόνιων μισθώσεων) 498 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 365,9 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της Noval ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ και η μεικτή δομημένη επιφάνεια που αντιστοιχεί στο συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανέρχεται σε 465.000 τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή