Οι πιέσεις στις τράπεζες δυσκολεύουν το έργο της Fed

Οι πιέσεις στις τράπεζες δυσκολεύουν το έργο της Fed

Οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν μια συνεχής μετατόπιση από το ένα άκρο στο άλλο όσον αφορά τις προβλέψεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν μια συνεχής μετατόπιση από το ένα άκρο στο άλλο όσον αφορά τις προβλέψεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων. Στις αρχές Μαρτίου, στην πλειονότητά τους οι επενδυτές ανέμεναν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης εντός του μηνός, φέρνοντάς τα σε ένα εύρος από 4,75% έως 5%.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) μετέτρεψε αυτή την αρμονία σε διχόνοια. Ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα από τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να διακόψει τις αυξήσεις ή ακόμη και να μειώσει τα επιτόκια, για να ανακουφίσει το άγχος στις τράπεζες. Καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να τελεί σε υπερθέρμανση, μια τέτοια αντιστροφή θα έβλαπτε κυρίως παρά θα ωφελούσε.

Αν και οι αγορές αναμένουν αναδίπλωση, ακόμη και «πάγωμα», στις αυξήσεις επιτοκίων, είναι πιθανό ο Πάουελ να τις εκπλήξει.

Ο επιθετικός κύκλος αυξήσεων του Πάουελ είχε το πρώτο του θύμα μεταξύ των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και η πτώση των τιμών των ομολόγων του Δημοσίου, σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση κινδύνου, έσυραν την SVB σε μια δίνη θανάτου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε επείγοντα μέτρα για να αποτρέψει ανάλογα κρούσματα, αλλά η διάλυση της SVB ρίχνει βαριά τη σκιά της στην επικείμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs και της Barclays ακύρωσαν τις προβλέψεις τους για αύξηση των επιτοκίων και τώρα αναμένουν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, όταν συνεδριάσει στις 22 Μαρτίου. Η δε Nomura, η οποία προχώρησε περαιτέρω, αντιστρέφει την πρόβλεψή της για αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και κάνει πρόγνωση για μείωση επιτοκίων κατά τέταρτο της μονάδας.

Οι επενδυτές ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν τιμολογηθεί θεωρώντας πως υπάρχει 35% πιθανότητα να παύσει η ανοδική πορεία των επιτοκίων εντός Μαρτίου, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, ενώ μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας έχει πιθανότητες 65%. Μόλις πριν από μία εβδομάδα οι αγορές «είδαν» 70% πιθανότητα αύξησης κατά 50 μ.β. Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι μια μείωση επιτοκίων, ή ακόμη και μια παύση, έρχεται σε αντίθεση με την ευρύτερη αποστολή της Fed. Οι τιμές καταναλωτή σε όλες τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6% το 12μηνο Μαρτίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023. Αυτός είναι τριπλάσιος του στόχου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον πληθωρισμό. Τα επιτόκια παραμένουν το καλύτερο εργαλείο του Πάουελ για την αντιμετώπιση των αυξήσεων τιμών. Μια πρόωρη ανατροπή της πορείας αυτής θα έβλαπτε τόσο την οικονομία των ΗΠΑ όσο και την αξιοπιστία της Fed.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT