Τα σχέδια ανάπτυξης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Τα σχέδια ανάπτυξης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Eπαναλειτουργία της μεγάλης δεξαμενής που έχει παραμείνει αδρανής για περίπου 20 χρόνια και πράσινη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των αμέσως επομένων εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταβίβασης του τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που ελέγχει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και να περάσει έτσι το σύνολο του συγκροτήματος στον έλεγχο σχήματος συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου. Χθες έγινε η επίσημη ανακοίνωση της απόκτησης του άλλου τμήματος των ναυπηγείων από την Ειδική Διαχείριση, με μια συναλλαγή της οποίας το οικονομικό κλείσιμο έχει ολοκληρωθεί από την 1η Μαρτίου. Ο επενδυτής επικράτησε στους διαγωνισμούς της ΕΤΑΔ και της Ειδικής Διαχείρισης των ναυπηγείων τον Ιούλιο του 2021 με τίμημα 37,3 εκατ. ευρώ στον πρώτο και άλλων 25,2 εκατ. στον δεύτερο για το άλλο μισό των ναυπηγείων. Αναλαμβάνει έτσι ελεύθερα υποχρεώσεων τα ναυπηγεία, καθώς στο πλαίσιο της ειδικής διαχείρισης έχουν απολυθεί και αποζημιώθηκαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αναμένεται να εισπράξουν μέρος των υπόλοιπων απαιτήσεών τους από την Ειδική Διαχείριση.

Στην τελετή που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Προκοπίου σημείωσε πως οι πρώτες προσπάθειες της νέας ιδιοκτησίας θα εστιαστούν στη σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στην ενίσχυση των συστημάτων πυρασφάλειας και πυρόσβεσης και στην επαναλειτουργία της μεγάλης δεξαμενής που έχει παραμείνει αδρανής για περίπου 20 χρόνια. Ανέφερε μάλιστα πως ενδέχεται ο πρώτος πελάτης των ναυπηγείων υπό τη νέα διαχείριση να είναι πλοία ναυτιλιακής εταιρείας συμφερόντων του, καθώς θα μπορούσε να αναθέσει κάποιες εργασίες χωρίς να ανησυχεί για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων που μπορεί να προκαλούσαν προβλήματα σε κάποιον άλλον πελάτη. Ακόμη προανήγγειλε τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, καθώς και δέσμευσης άνθρακα και παραγωγής πράσινης μεθανόλης. «Ετσι δημιουργούμε πραγματικά μια μονάδα μηδενικών εκπομπών», σημείωσε. Θέλοντας να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία, καθώς σε σχετικές καταγγελίες έχει προχωρήσει ο Δήμος Χαϊδαρίου, ο επενδυτής έβαλε τέλος στα σενάρια που τον έφερναν να σκοπεύει να φτιάξει μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU). «Ενα σωλήνα θα βάλουμε, ας μην ανησυχεί ο κ. δήμαρχος», σημείωσε ο κ. Προκοπίου, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «δεν έχει νόημα να φτιάξεις FSRU όταν έχει δίπλα σου τη Ρεβυθούσα».

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων προσδιόρισε ως στόχο να δουλέψουν πάνω σε τεχνολογίες αιχμής, προσθέτοντας, χωρίς όμως να επεκταθεί λεπτομερώς σε αυτό, πως θέλει εκεί να ναυπηγούνται πλοία τελευταίας τεχνολογίας, που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια ή ακόμη και χωρίς πλήρωμα. «Δεν με ενδιαφέρει να κολλάω λαμαρίνες, ούτε μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα μεγάλα ναυπηγεία της Ασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τον Γ. Προκοπίου ως «από μηχανής θεό» για τα ναυπηγεία και στάθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα της ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. «Στον συγκεκριμένο κλάδο η Ελλάδα έχει δείξει σημαντικές επιδόσεις στο παρελθόν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποτελούν πυρήνα του κλάδου. Η ανάπτυξη της ναυπηγικής και της αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο όλων των εμπλεκόμενων μερών. Θέλουμε και επιδιώκουμε ο κλάδος να αναγεννηθεί», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ανάληψη και εκτέλεση έργου για το Πολεμικό Ναυτικό από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι μεταξύ των σχεδιασμών της νέας ιδιοκτησίας τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή