Δύσκολες ισορροπίες για την Τράπεζα της Αγγλίας

Δύσκολες ισορροπίες για την Τράπεζα της Αγγλίας

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο προκάλεσαν έκπληξη λόγω της ανοδικής πορείας του, καθώς εκτινάχθηκε στο 10,4% σε ετήσια βάση από το 10,1% τον Ιανουάριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο προκάλεσαν έκπληξη λόγω της ανοδικής πορείας του, καθώς εκτινάχθηκε στο 10,4% σε ετήσια βάση από το 10,1% τον Ιανουάριο. Η ετήσια άνοδος των τιμών ξεπέρασε τόσο τις προσδοκίες της αγοράς (9,9%) όσο και τις δικές μας (10,1%).

Αυτή η εξέλιξη διακόπτει την πτωτική τάση από τον Οκτώβριο (όταν η ετήσια μεταβολή των τιμών κορυφώθηκε στο 11,1%), μια πτωτική τάση που είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 2023, ειδικά επειδή οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης εξανεμίζονται. Καθώς τα μηνιαία δεδομένα μπορεί να είναι εξαιρετικά ασταθή, δεν θα δίναμε βάρος σε μεμονωμένες εκπλήξεις. Εξάλλου, το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο άλμα τον Φεβρουάριο έρχεται αμέσως μετά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση τον Ιανουάριο, όταν το ονομαστικό επιτόκιο επιβραδύνθηκε στο 10,1% σε ετήσια βάση από το 10,5% τον Δεκέμβριο, ήτοι κάτω από το αναμενόμενο ποσοστό 10,3%, σύμφωνα με το Bloomberg. Η προς τα άνω έκπληξη, πάντως, περιπλέκει την απόφαση που αφορά τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Μετά τα σοβαρά προβλήματα του τραπεζικού τομέα και τη συνακόλουθη σκλήρυνση των οικονομικών συνθηκών, αλλάξαμε την πρόβλεψή μας και αναμένουμε το τραπεζικό επιτόκιο να παραμείνει στο 4,0% από την προηγούμενη εκτίμησή μας για αύξησή του κατά 25 μονάδες βάσης. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από το εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι η πορεία υποχώρησης του πληθωρισμού είναι πιθανό να είναι η αρχή μιας τάσης ή εάν πρόκειται για ένα φαινόμενο συνδεδεμένο με την κανονική μηνιαία αστάθεια. Επιπλέον, τα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας θα πρέπει να κρίνουν εάν μια πιθανή περίοδος συσσώρευσης ρευστότητας και προσεκτικής δανειοδοτικής συμπεριφοράς από τις τράπεζες de facto κάνει τη δουλειά της αύξησης επιτοκίων, τουλάχιστον για λίγο.

Η απόφαση για τα επιτόκια περιπλέκεται μετά την άνοδο του πληθωρισμού στο 10,4% τον Φεβρουάριο.

Καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανόν να πλησιάζει προς το τέλος ή κοντά στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της, όπως σηματοδοτήθηκε τον Φεβρουάριο από τη στροφή της στη λήψη αποφάσεων σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα, αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη απόφαση των τελευταίων χρόνων.

Υπό τις τρέχουσες συνθήκες αναταραχής του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να στείλουν το μήνυμα ότι μπορεί να απαιτηθούν περαιτέρω αυξήσεις, εάν η οικονομική κατάσταση αποκατασταθεί και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να εκπλήσσουν με την προς τα πάνω πορεία τους.

* Οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT