Η «βόμβα» 5,6 τρισ. δολ. που τρομάζει τις αγορές

Η «βόμβα» 5,6 τρισ. δολ. που τρομάζει τις αγορές

Στα δάνεια για τα εμπορικά ακίνητα έχει στραφεί ο προβληματισμός των αμερικανικών τραπεζών, μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δάνεια για τα εμπορικά ακίνητα έχει στραφεί ο προβληματισμός των αμερικανικών τραπεζών, μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank. Οι πιέσεις στην αγορά αυτών των δανείων, η οποία αγγίζει τα 5,6 τρισ. δολάρια, έχουν ενισχυθεί μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, οι οποίες έχουν εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού και έχουν μειώσει την αξία των ακινήτων, σημειώνουν οι FT. Οι αναλυτές φοβούνται ότι περαιτέρω μείωση του δανεισμού θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση. Χιλιάδες μικρές και μεσαίες τράπεζες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους το 70% των λεγόμενων CRE δανείων, σύμφωνα με την JP Morgan. Τα περισσότερα δεν συμπεριλαμβάνονται στις τιτλοποιήσεις με εξασφαλίσεις, επομένως παραμένουν στα βιβλία των τραπεζών. Τα δάνεια CRE αποτελούν το 43% του συνολικού δανεισμού των μικρών τραπεζών, έναντι μόλις 13% για τις μεγαλύτερες τράπεζες.

Αντίστροφη μέτρηση για το υπερ-ραντάρ

Δημοπρατήθηκε το έργο ύψους 1,7 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την παροχή υπηρεσίας προγραμματισμού δορυφορικών αποστολών παρατήρησης γης. Πρόκειται για σύστημα που θα διασφαλίζει την αποτελεσματικότερη εποπτεία του ελληνικού εναέριου χώρου, όπως και τη λήψη, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένων απαραίτητων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή παράνομης δραστηριότητας. Το έργο θα διασφαλίσει την πρόσβαση του Δημοσίου σε δορυφορικά δεδομένα παρατήρησης γης υψηλής και πολύ υψηλής χωρικής, χρονικής και φασματικής ανάλυσης.

Στελεχώνεται η διεύθυνση κυβερνοασφάλειας

Τριάντα τέσσερις θέσεις επιδιώκει να καλύψει η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, που έχει ως αντικείμενο τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στα συστήματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής σε εθνικό επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό προχωράει στην απόσπαση μονίμων ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων για χρονικό διάστημα τριών ετών με δυνατότητα τριετούς παράτασης. Η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας λειτουργεί ως τοίχος προστασίας έναντι των κυβερνοπειρατών.

Πρεμιέρα για Austriacard στο Χρηματιστήριο

Τη διοίκηση και στελέχη της Αustriacard Holdings AG υποδέχτηκε την Πέμπτη το Χ.Α., με αφορμή την παράλληλη έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Βιέννης. Ο Group CEO της εταιρείας Παναγιώτης Σπυρόπουλος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης. «Είκοσι εννέα χρόνια μετά, οι μέτοχοι της Inform Λύκος γίνονται μέτοχοι ενός μεγαλύτερου σχήματος στους τομείς της Ψηφιακής Ασφάλειας και Διαχείρισης Πληροφορικής που πλέον αποτιμάται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η νέα εταιρεία θα έχει αυξημένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης, διείσδυση σε νέες αγορές και κατά συνέπεια μεγαλύτερη διεθνή αναγνωρισιμότητα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Χ.Α. Γιάννος Κοντόπουλος.

Νέα φουρνιά ακινήτων του ΕΦΚΑ σε διαγωνισμό

Την επόμενη «φουρνιά» ακινήτων ιδιοκτησίας του, που κρίνονται κατάλληλα για εμπορική εκμετάλλευση, προετοιμάζει ο ΕΦΚΑ. Πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός, όπου εταιρείες του μελετητικού κι εκτιμητικού κλάδου επρόκειτο να υποβάλουν προσφορές για μια σειρά υπηρεσιών, όπως εκτίμηση πιθανών μισθωμάτων και μελέτες αξιοποίησης, προκειμένου να αποφασιστούν οι βέλτιστες χρήσεις. Στη συνέχεια, για τα εν λόγω ακίνητα θα προκηρυχθούν σχετικοί διαγωνισμοί μακροχρόνιας εκμετάλλευσης. Πρόκειται για οκτώ ακίνητα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται αυτοτελές κτίριο επτά ορόφων κι επιφάνειας 4.131 τ.μ. στην οδό Μιαούλη 17-19 στον Πειραιά κι ένα κτίριο γραφείων του 1977 στην οδό Πατησίων 30 στο κέντρο της Αθήνας, με 14 καταστήματα στο ισόγειό του. Επίσης, προς αξιοποίηση οδεύει κι ένα κτίριο 1.100 τ.μ. στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ 13, όπου παλαιότερα φιλοξενούνταν το ξενοδοχείο Athens Inn, δυναμικότητας 30 δωματίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή