H Μόσχα προχωρεί σε περιορισμό των εξαγορών σιτηρών

H Μόσχα προχωρεί σε περιορισμό των εξαγορών σιτηρών

Η μεγαλύτερη εταιρεία αγροτικών προϊόντων της Ρωσίας, η Cargill, θα διακόψει τις εξαγωγές σιτηρών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη εταιρεία αγροτικών προϊόντων της Ρωσίας, η Cargill, θα διακόψει τις εξαγωγές σιτηρών. Η ανακοίνωσή της εντείνει την αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον των φορτώσεων αγροτικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία είναι πρώτη στον κόσμο σε εξαγωγές σιτηρών και κρίσιμη για την προσφορά τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Χάρη στην καλή σοδειά που είχε το περασμένο έτος, τα προθεσμιακά συμβόλαια σιτηρών υποχώρησαν πάνω από 40% από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχαν εκτοξευθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα υποστηρίζει, πάντως, ότι η απόφαση της Cargill δεν πρόκειται να επηρεάσει τις συνολικές εξαγωγές της χώρας, αν και πρόκειται για μεγάλη εξαγωγική επιχείρησή της. Οπως τόνισε, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να διατηρήσει πλήρεις τις φορτώσεις αγροτικών προϊόντων για τη φετινή σεζόν.

Η ανησυχία, όμως, για τον αντίκτυπο της απόφασής της στις ρωσικές εξαγωγές αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές των σιτηρών. Η τιμή του σίτου σημείωσε άνοδο 2,5% στα 7,17 δoλ./μπούσελ στην αγορά του Σικάγου, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά από τις αρχές Μαρτίου.

Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης τόνισε μάλιστα πως η χώρα «είναι έτοιμη και πρόθυμη να συνεργαστεί με όλες τις ξένες εταιρείες των οποίων οι δραστηριότητες συνδράμουν στην ανάπτυξη τόσο της εγχώριας αγοράς της Ρωσίας όσο και του δυναμικού της για εξαγωγές».

Η Cargill, η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία αγροτικών προϊόντων, ανακοίνωσε ότι δια- κόπτει άμεσα τις εξαγωγές σιτηρών.

Τα αγροτικά προϊόντα της Ρωσίας δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, αλλά το εμπόριο μπορεί να προσκρούσει σε εμπόδια εξαιτίας των περιορισμών που αντιμετωπίζουν τώρα οι ρωσικές τράπεζες και κρατικές εταιρείες. Εξάλλου, πολλές μεγάλες διεθνείς εταιρείες διαπραγμάτευσης σιτηρών έχουν υποστεί συστηματικές πιέσεις από τις ρωσικές αρχές και την εγχώρια βιομηχανία για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στο μεταξύ, οι τιμές των σιτηρών έφτασαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενός και πλέον μηνός. Η εκτόξευση των τιμών των σιτηρών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει βοηθήσει πολλούς από τους διαπραγματευτές εμπορευμάτων να συγκεντρώσουν δυσθεώρητα κέρδη, αν και ταυτοχρόνως έχουν εμπνεύσει μεγάλο προβληματισμό για το κατά πόσον είναι δέον να συνεργάζονται με τη Ρωσία.

Οπως επισημαίνει ο Εντουάρντ Ζερνίν, επικεφαλής της Ρωσικής Ενωσης Εξαγωγέων Σιτηρών, μέλος της οποίας είναι και η Cargill, «οι επιχειρήσεις και το εμπόριο σιτηρών έχει πολιτικοποιηθεί και πολιτικοποιείται όλο και περισσότερο ενώ γίνεται πολύ επικίνδυνο». Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση πως η ρωσική εταιρεία αποφάσισε να περιορίσει την έκθεσή της σε κινδύνους και να απαλλαγεί από τις τοξικές δραστηριότητές της.

Σημειωτέον ότι τον Δεκέμβριο το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας μετέδωσε ντοκιμαντέρ σχετικό με τον τομέα των σιτηρών. Σε αυτό εμφανίζονται οι διοικητές των περιοχών που παράγουν σιτηρά να ζητούν να περιοριστεί η συμμετοχή των ξένων εταιρειών στην αγορά της Ρωσίας.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία λιπασμάτων, UralChem, ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι είναι πρόθυμη να εξαγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν εντός Ρωσίας οι εταιρείες Cargill και Viterra.

Τα τελευταία χρόνια, οι ξένες εταιρείες εμπορίας σιτηρών έχουν αντιμετωπίσει επιθετικό ανταγωνισμό από τις ρωσικές επιχειρήσεις, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στον τομέα των τροφίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT