Μέχρι Μεγάλη Τετάρτη καταβολή του Δώρου Πάσχα

Μέχρι Μεγάλη Τετάρτη καταβολή του Δώρου Πάσχα

Περιθώριο έως τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου έχουν οι εργοδότες - επιχειρήσεις προκειμένου να καταβάλουν το δώρο Πάσχα σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Περιθώριο έως τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου έχουν οι εργοδότες – επιχειρήσεις προκειμένου να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ ιδιαίτερα κερδισμένοι είναι οι περίπου 600.000 αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό, καθώς η από 1/4/2023 αύξησή του στα 780 ευρώ θα αυξήσει και το Δώρο Πάσχα στα 406,24 ευρώ, από 371,35 ευρώ που ήταν στην περίπτωση αμοιβής με 713 ευρώ.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο λογιστής – φοροτεχνικός α΄ τάξης, CEO της NAF accounting.tax.consulting Νικόλαος Φραγκιαδάκης, βασική προϋπόθεση για τη λήψη του Δώρου Πάσχα είναι οι εργαζόμενοι να απασχολούνται σε εργοδότη με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας από την 1η Ιανουαρίου έως και την 30ή Απριλίου κάθε έτους και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον μισό μισθό για τους έμμισθους ή τα 15 ημερομίσθια για τους ημερομίσθιους. Βέβαια, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν εργαστεί ολόκληρο το προαναφερθέν διάστημα, τότε του καταβάλλεται αναλογία του Δώρου.

Ως αναλογία ορίζεται το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο (ανάλογα με τον τρόπο αμοιβής του εργαζομένου) για κάθε 8 ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου το δικαιούμενο Δώρο εξευρίσκεται με κλάσμα.

Στον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα δεν συμπεριλαμβάνονται οι ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας του εργαζομένου, οι ημέρες αδείας άνευ αποδοχών, οι ημέρες απεργίας και στάσης εργασίας, οι ημέρες ασθενείας κατά τις οποίες επιδοτήθηκε ο εργαζόμενος από το ασφαλιστικό ταμείο και οι ημέρες όπου η σύμβαση του εργαζομένου βρίσκεται σε αναστολή.

Αντιθέτως, στις ημέρες συμπεριλαμβάνονται οι ημέρες ασθενείας κατά τις οποίες δεν επιδοτείται ο εργαζόμενος, συμπεριλαμβανομένων και των τριημέρων, οι ημέρες αδείας τοκετού και λοχείας (119 ημέρες), καθώς και από τη νομολογία προκύπτει ότι συμπεριλαμβάνονται και οι ημέρες επισχέσεως εργασίας.

Στους εργαζομένους με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση ισχύουν τα εξής:

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σύμβαση μερικής απασχόλησης, π.χ. 4 ώρες ημερησίως, τους καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα όπως και των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, αλλά μειωμένο λόγω μειωμένων αποδοχών. Οι εργαζόμενοι με λιγότερες ημέρες, αλλά πλήρες ωράριο (εκ περιτροπής απασχόληση) δικαιούνται 1 ημερομίσθιο ανά 6,5 ημέρες εργασίας.

Οι εργαζόμενοι με λιγότερες ημέρες αλλά και λιγότερες ώρες δικαιούνται 1 ημερομίσθιο ανά 6,5 ημέρες εργασίας, αλλά μειωμένο λόγω μειωμένων αποδοχών. Στην περίπτωση που οι αμοιβές του εργαζομένου της συγκεκριμένης περίπτωσης δεν είναι σταθερές, τότε λαμβάνεται μέσος όρος αποδοχών για τον ορθό υπολογισμό του Δώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT